Psiha

Psiha

Što znači biti autonoman?

Postoje različite psihoterapeutske škole i pravci koji imaju svoju filozofsku podlogu i načela, a koje za cilj imaju osobni razvoj i promjenu pojedinca. Krajnji cilj za pojedinca, prema pristupu transakcijske analize, jest postizanje autonomije.

Postoje različite psihoterapeutske škole i pravci koji imaju svoju filozofsku podlogu i načela, a koje za cilj imaju osobni razvoj i promjenu pojedinca. Krajnji cilj za pojedinca, prema pristupu transakcijske analize, jest postizanje autonomije. Erik Bern, osnivač transakcijske analize, objašnjava da se autonomija manifestira “oslobađanjem ili uspostavljanjem tri sposobnosti: svjesnosti, spontanosti i intimnosti.”

Svjesnost

Biti svjestan znači biti u kontaktu sa svijetom oko sebe kroz svoje tjelesne osjete, ali bez da im se pridaje neko tumačenje, objašnjenje ili kritika. Kada se u nekom trenutku fokusiramo na to što vidimo, čujemo, koji okus ili miris osjetimo, je li nam hladno, toplo ili ugodno, što osjećamo u svom tijelu – to je već jako puno informacija kojima najčešće ne posvećujemo pažnju. Češće smo fokusirani na njihovu promjenu, na rješavanje problema ili na neki untarnji glas „razuma“. Kada uspijemo isključiti taj unutarnji glas i fokusiramo se samo kroz svoja osjetila na svijet oko sebe tada uspjevamo biti svjesni.

Spontanost

Spontanost se odnosi na to da osoba slobodno reagira na svijet oko sebe. To bi značilo da osoba ima sposobnost da misli, osjeća i ponaša se na način koji slobodno odabire bez da je pri tome opterećena idejama što bi u nekom trenutku „trebala“ ili „morala“.

Intimnost

Biti intiman s nekim znači otvoreno dijeliti svoje želje i osjećaje, bez „cenzuriranja“ ili skrivenih poruka. Iako to naizgled zvuči jednostavno, u konkretnoj situaciji to najčešće nije lako. Ljudi obično ovo smatraju najrizičnijim načinom komunikacije, iako kada se zaživi autonomija, intimnost je tada najugodniji i najsigurniji oblik odnosa i komunikacije.

Postići autonomiju znači osloboditi se za nas štetnih obrazaca koje smo „sakupili“ kroz naše djetinjstvo, odrastanje, iskustvo… To znači biti ok sa sobom – prihvaćati svoje biće, ali biti svjestan i svojih jačih i slabijih strana. To znači i poštivati druge. Svi oko nas su u suštini ok, samo se neki nekada ponašaju na način koji nije ok. Biti autonoman znači gledati na svijet svojim očima i živjeti život vjerujući u sebe i svoje sposobnosti, imati kapacitet za spontanost, imati kapacitet za postizanje intimnosti. Težiti autonomiji znači težiti zdravijem i zadovoljnijem životu.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo