Psiha

Psiha

Stres je zarazan?

Nova studija provedena na jednom njemačkom sveučilištu tvrdi da stres može biti zarazan, a na ljude djeluje puno jače ako je pod stresom osoba koju vole nego ako se radi o strancu.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovom istraživanju kažu da samo gledanje osobe koja se nalazi u stresnoj situaciji može potaknuti organizam na lučenje hormona kortizola koji je odgovor na tjelesni ili psihički stres. Taj fenomen se naziva “empatičnim stresom”.

“Činjenica da ustvari možemo izmjeriti pojavu empatičnog stresa kroz jako otpuštanje hormona je zapanjujuća!“, izjava je to Veronike Engert koja je i sama sudjelovala u izradi studije.

U svrhu studije, 151 ispitanik je stavljeni u par s voljenom osobom ili potpunim strancima suprotnog spola. Podijeljeni su u dvije grupe i podvrgnuti stresnim situacijama poput kompliciranih aritmetičkih operacija ili razgovora za posao. Druga grupa je samo promatrala reakcije ispitanika.

Rezultati su takvi da je 95 posto osoba izloženo stresnim situacijama pokazala znakove stresa, ali kod čak 26 posto promatrača bili su vidljivi znakovi stresa i povećan nivo kortizola kao rezultat empatčnog stres.

Utjecaj stresa bio je najprimjetniji kada je subjekt promatrao voljenu osobu u stresnoj situaciji (40 posto ispitanika) ali se to odnosilo i na potpune strance (10 posto).

“Čak i televizijski programi koji prikazuju patnju drugih ljudi mogu stres prenjeti na gledatelja. Stres ima nevjerojatno zarazan potencijal“, dodala je Engertova.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo