Psiha

Psiha

Stupnjevi psiholoških igara u partnerskim odnosima

Kako su psihološke igre vrlo učestale kod velike većine ljudi, tako razgovor o svađi s partnerom ili partnericom nisu neuobičajeni među prijateljima, kolegama, susjedima. Međutim, unatoč tome što svi igramo igre, barem povremeno, ovisno o intenzitetu psiholoških igara, podijelit ćemo ih s drugima.

Stupnjevi psiholoških igara

Psihološke igre prvog stupnja, najslabijeg su intenziteta te ćemo te situacije biti spremni podijeliti s drugima. Štoviše, teme o igrama s drugima na ovoj razini, česta su tema na kavama i sličnim društvenim okupljanjima. Isto je činila i Marina – kako su se ona i Martin počeli češće svađati nakon rođenja djeteta, tako se ona češće žalila prijateljicama. Prijateljice su je pak jako dobro razumjele, žaleći se na svoje muževe također.

Psihološke igre drugog stupnja donose ozbiljnije probleme koje se teže dijele s drugima. Kako su se Marina i Martin niz godina svađali, a Martin se počeo sve više povlačiti u sebe i počeo sve više pokazivati znakove depresije. Marina je dugo prešućivala o tome svojim prijateljicama budući da joj je ta sama činjenica bila iznimno teška.

Psihološke igre trećeg stupnja su one zbog kojih jedan od igrača završi ozbiljno ozlijeđen zbog čega im treba medicinska pomoć, u sudnici jer se međusobno optužuju ili, u najgoroj varijanti, na groblju. Samo jednom, svađa između Marine i Martina je tako eskalirala da je Marina posegnula za kuhinjskim nožem. Na vrijeme se zaustavila i nikad više to nije ponovila, ali jednom je postala tako preplavljena ljutnjom da joj se činilo da ne može misliti.

Kako prekinuti psihološke igre?

Život donosi razne izazove. Rođenje djeteta svakako je jedan od najvećih izazova. Po rođenju djeteta, očekuju se promjene u svakodnevici, ali se ne očekuju promjene u samim partnerima i partnerskom odnosu. Kako je čitav taj slijed događaja neminovan po rođenju djeteta, prije svega važno je prepoznati vlastite potrebe i očekivanja od partnera. Želimo li sačuvati svoj partnerski odnos, poželjno je prekinuti obrazac psiholoških igara. Prema psihologu i transakcijskom analitičaru Tony White-u, to možemo učiniti na sljedeće načine:

1.Postati svjesni psiholoških igara koje igramo i ne prihvaćati dobit (nezadovoljstvo, frustracija, zadovoljstvo da smo u pravu, da smo pametniji od drugog, ili da je drugi bolji od nas) iz psihološke igre. Umjesto toga budimo ponosni što smo prepoznali svoj obrazac.

2. Odgovoriti na neočekivani način – odnosno prekinuti obrazac psihološke igre. Promijeniti svoju neverbalnu komunikaciju kroz poziciju tijela na način koji nije uobičajen kada upadnemo u obrazac psiholoških igara.

3. Odlučiti da ćemo biti u Ja sam OK- Ti si OK poziciji. Drugim riječima, ako poštujemo sebe i drugoga, tada nećemo dolaziti u situacije u kojima ćemo drugoga ponižavati ili u kojima ćemo dozvoliti da nas drugi ponižavaju.

4. Osnažiti se i razvi samopouzdanje.

5. Riskirati, odgovorito na način koji je i nama samima nepoznat i koji nas isprva plaši, ali znati da je zdraviji za nas – postati autonoman i živjeti punim plućima.

6. Razviti i održavati smisao za humor.

7. Sjetiti se da “ništa nije nemoguće” i da što se doista želi, ostvarivo je. Nemojmo koristiti izgovore i riječi poput “ne mogu”, “pokušat ću”.

8. Prepoznati dobit koju primamo kroz psihološke igre i zapitati se – da li skupljam ljutnju, razočaranost ili neku drugu dobit za nešto veće – poput razvoda braka, bolest i sl.? Ako prepoznamo da skupljamo dobit, da ne reagiramo u tom trenutku, da prelazimo preko toga kako bi se jednom mogao vratiti na tu situaciju, tada napravi ugovor sam sa sobom i dogovori se da ćeš prestati skupljati te bolne osjećaje. Da bi učinili promjenu, ne trebamo skupljati bolne osjećaje – promjenu možemo ostvariti i bez njih – zato kreni prema tome!

9. Početi prepoznavati pozitivne strane sebe i drugih. Prestati uočavati slabe i loše strane sebe i drugih, i puni se pozitivnim osjećajima. Kada prepoznajemo pozitivne strane drugoga, možemo lakše davati pozitivne komentare partneru što oplemenjuje odnos. I, naposljetku, kada dobijemo pozitivan komentar od parntera, važno je da ga prihvatimo i uživamo u njemu.

Autorica teksta:

k
Tatjana
Gjurković
, mag.psihologije, specijalizantica transakcijske analize, registrirana terapeutkinja igrom
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo