Psiha

Psiha

Sveti gradovi za produhovljene putnike

Na svijetu danas postoji 4,200 različitih vjera. Dobrobit koju donosi vlastiti duhovni razvoj nije tajna. Svi želimo postići mir, ljubav i veselje, te stvoriti ugodan život za sebe i naše voljene.

Vjernici putuju u svete zemlje kako bi revitalizirali, učvrstili i obnovili svoja uvjerenja. Hodočašća su snažna iskustva koja podižu ljudski duh i godinama nakon svetog iskustva.Iako Zemlju krasi niz posebnih gradova, niti jedan ne nosi više duhovnosti od ovih pet:

1. Jeruzalem
Jeruzalem, jedan od najstariji svjetskih gradova, duhovno je važan u judaizmu, kršćanstvu i islamu. On je dom Zidu plača, posljednjoj večeri i Muhamedovu usponu u raj. Jeruzalem krase tisuće sinagoga, stotinu crkava, i oko sedamdeset džamija. Već na samom ulazu u sveti grad putnici dolaze u dodir s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Jeruzalem kakav je nekad davno izgledao i Jeruzalem danas, gotovo su identični. Originalna arhitektura jako je dobro očuvana. Opipljiva duhovnost pulsira svim venama ovog grada, a iako burne prošlosti, Jeruzalem je danas grad vjerske koegzistencije.

vatikan bazilika sv petra2. Vatikan
Vođen čvrstom rukom Pape, Vatikan je duhovni centar katoličke vjere. Vjernike i znatiželjnike na svakom koraku dočekuju sakralni simboli i ilustracije. Sikstinska kapela slavna je po freskama o Mojsijevom i Kristovom životu, a radili su ih Perugino i Botticelli. Strop je oslikao Michelangelo, ujedno i autor slavnog, Posljednjeg suda. Neusporediva ljepota Bazilike svetog Petra budi u posjetiteljima osjećaje strahopoštovanja i uvažavanja. Vjernici tu mogu prisustvovati Svetoj misi i primiti pričest, a nakon toga na trgu Sv. Petra. poslušati Papinu poruku mira. Sljedbenici katoličke Crkve obuhvaćaju jednu šestinu svjetskog stanovništva. Stoga ne čudi utjecaj i nadahnuće koje Papa i Vatikan imaju na ljudsku dušu.

3. Meka
Najsvetiji islamski grad, Meka, dom je najvećim svjetskim džamijama poput Al-Majid Al-Naudi džamije, svetišta Kaaba. Meka je i rodno mjesto proroka Muhameda. Svake godine milijuni muslimana dolaze ovdje završiti hadž. Zbog praktičnosti putovanja avionom, sve više muslimana odlazi u Meku, te se ujedinjuju u nazorima i služe svojoj vjeri. Legenda kaže da su ovaj sveti grad utemeljili Abraham i njegov sin Išmael. Meka je danas zapanjujuća mješavina suvremenosti i drevnosti. Nažalost, putnicima koji nisu muslimanski ili islamski obraćenici, saudijski zakon još uvijek brani ulazak u Meku.

budizam4. Bodhgaya
Nakon 49 dana meditacije i sjedenja ispod bodhi drva u Bodhgayi, Siddharta Gauatama je postigao prosvjetljenje i postao Buda.Legenda kaže da bodhi drvo raste tamo gdje postoji Budina nazočnost. Stoga je i Mahabodhi hram, najsvetiji budistički hram, smješten ispred bodhi drveta. Svake godine, hodočasnici, redovnici i opatice putuju u Bodhgayu kako bi promišljali i meditirali pod istim drvetom kao i njihov učitelj. U zajedničkoj šutnji, oni osluškuju unutarnji spokoj. Svakog prosinca i siječnja, u svetom gradu boravi Dalaj Lama, govoreći Dharma govore javnosti. Tijekom ovih mjeseci Bodhgayu posjeti najviše putnika koji žele čuti govor duhovnog učitelja te se s njime sresti.

5. Varanasi
Varanasi je drevni hinduistički grad koji se prostire duž obala rijeke Ganges. Prema legendi, utemeljio ga je bog Shiva smjestivši tamo kuće za stanovanje. Možda najvažnija prednost Varanasija je njegov položaj tik uz rijeku Ganges, koja je neodvojiva od hinduističke vjere. Oko milijun vjernika godišnje dolazi u Svet grad kako bi se okupali ili pili posvećenu vodu. O važnosti Gangesa svjedoči i sljedeća tradicija – kada član hinduističke obitelji umre, tijelo pokojnika donesu do rijeke te njegov pepeo prospu u rijeku.

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo