Tajna uspješnog upravljanja vlastitim životom leži u tri jednostavna pravila! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tajna uspješnog upravljanja vlastitim životom leži u tri jednostavna pravila!

Shutterstock

Tri su ključne činjenice koje morate osvijestiti kako biste se prihvatili, ali i inspirirali druge da vas prihvate!

Vjerojatno vas je pitanje iz naslova začudilo, jer mislite da je očito da ste to naravno vi! Međutim, vrijedi malo zagrepsti ispod površine kako biste uvidjeli je li stvarno tako. Zamislite da je vaš život brod i da ste vi kapetan. Možete krenuti bilo gdje, jer imate posadu na brodu koja sluša vaše upute, samo joj ih trebate jasno dati. I tako vi naredite isplovljavanje i brod krene. Sunčan je dan, mirno je more, puše lagani povjetarac, vi sretno stojite za kormilom i čini vam se da živite svoj san.

Sreća je stvar izbora, a ne životnih okolnosti

Posada (vaši unutarnji porivi i otpori) preuzima kormilo vašeg broda

Međutim, u jednom trenutku jedan član posade počinje se žaliti na umor, drugi na dosadu, treći na glad, a četvrti na tugu jer ste napustili kopno. Vi, kao odgovorni kapetan, nastojite saslušati i uvažiti sve te zahtjeve te se zaustavljate na prvom otoku kako bi se umorni odmorili, gladni nahranili, a žedni napojili. Međutim, umorni se žale što nemaju udobne ležajeve, gladni što nemaju hranu koja im treba, a oni tužni što ste napustili kopno i dalje tuguju, okrivljujući vas za sadašnju situaciju, koja više nikome ne odgovara.

Oni koji su htjeli ploviti, izgubili su volju zbog vašeg skretanja s kursa, jer smatraju nepravednim da ste udovoljili samo nekim članovima posade dok ste ostale zanemarili. Vama je svega dosta i najradije biste prepustili članovima posade da sami nastave putovanje, a vi ostali na otoku. Imate osjećaj da štogod odlučili, nekome od posade neće biti po volji, ma koliko se trudili da zadovoljite svačije potrebe.

Kapetani drugih brodova (vaša obitelj, suradnici, prijatelji) preuzimaju kormilo vašeg broda

Ipak, nekako skupite snagu i naredite posadi da se ukrca u brod i krene dalje. I dok uživate u tom postignuću (premda čujete potiho negodovanje posade koje vam izaziva krivnju i propitivanje jeste li dobar kapetan), vrlo brzo vas sustižu novi izazovi. Ovaj put nije riječ o izazovima koji dolaze s vašeg broda, već s brodova koji plove istim morem kao i vi. Čujete povike nekih kapetana da svakako izbjegavate određene rute jer su opasne. Drugi vas pozivaju da otplovite s njima prema nekim rajskim otocima, dok vam treći daju savjete za plovidbu, jer im se čini da sami ne znate dobro kormilariti. Istodobno, štogod napravili, čini se da oni to ne vide i ne cijene, ma koliko se trudili prihvatiti njihove savjete i pokazati im svoje umijeće. Sve više shvaćate da ne možete udovoljiti ni zahtjevima svih kapetana oko vas, jer će uvijek biti netko kome nećete biti dovoljno dobri.

Vi preuzimate kormilo vašeg broda

Mnogi kapetani se dugo drže strategije da im je osnovni cilj i svrha zadovoljiti sve vlastite i tuđe zahtjeve, pa im se plovidba uglavnom svodi na stalno pronalaženje načina kako to konačno postići. U tim nastojanjima se sve više iscrpljuju ne postižući željeni rezultat, sve dok ne odustanu od same plovidbe, smatrajući je velikom prevarom. Međutim, neki odluče prežaliti činjenicu da su svi nezahvalni, od posade do kapetana drugih brodova, pa konačno preuzmu kormilo svog broda u svoje ruke, bez obzira na to koliko se to sviđalo drugima.

Omalovažavanje, kritiziranje, sabotiranje… Ponašanja koja morate izbjegavati želite li uspješan brak

Naravno, oni mudri se ne bore protiv drugih, već im samo jasno daju do znanja svoje namjere, kojih se krenu pridržavati, bez obzira na otpor posade ili negodovanja drugih kapetana. Jedno vrijeme plove sami ili s nekolicinom svojih istomišljenika i – onda se dogodi čudo! Kada posada osjeti stvarne i jasne namjere kapetana, odbacuje umor, glad, tugu i sve druge prepreke koje su im dotad izgledale jako važne, te ga krene potpuno usklađeno podržavati.

Također, i kapetani drugih brodova trenutačno prepoznaju da brodom kormilari kapetan jasnih namjera te mu oslobađaju put, ohrabruju ga, dive mu se, a u jednom trenutku i krenu zajedno s njim, jer osjećaju da zna što radi.

I upravo u tome leži tajna uspješnog upravljanja vlastitim životom, koja se može izraziti u tri pravila:

  1. Prestanite udovoljavati svakom pojedinom zahtjevu posade, odnosno vašim unutarnjim nasumičnim prohtjevima za odmorom, kad se niste imali od čega umoriti; za hranom, kad niste imali od čega ogladnjeti; čežnjom za povratkom u zonu udobnosti, kad u njoj i nije bilo tako udobno.
  2. Prestanite udovoljavati svima u okolini pod svaku cijenu, kako bi dobili prihvaćanje i priznanje od njih, jer vas okolina nikad neće prihvatiti sve dok se vi ne prihvatite i ne pokažete svima tko ste.
  3. Odredite jasno tko ste, kamo idete i koju vrijednost dajete (i sebi i drugima), jer će vas na taj način prepoznati svi koji vas trebaju, svi koje svojim postojanjem oslobađate, inspirirate i ohrabrujete, te svi koji žele biti uz vas i poput vas.

Riješite se anksioznosti u 10 sekundi uz nekoliko tehnika meditacije

Tanja Pureta, Centar za poslovno savjerovanje Ramiro

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo