Psiha

Psiha

Treba li oprostiti online aferu? Psiholog savjetuje kako riješiti ovaj problem

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja .Maja Vučić, prof. psihologije, odgovara čitateljici na pitanje vezano za odgodu menstruacije

Pitanje čitatelja: U vezi sam s djevojkom par godina. Naime nedavno sam saznao da me vara, ima online aferu s osobom koju nikad nije upoznala i nema namjeru upoznati. Tu osobu poznaje dugo godina preko interneta, duže nego smo mi u vezi. S njim je prekidala odnose kad je mene upoznala, nedavno se ta osoba njoj javila i oni su se par mjeseci dopisivali, ona ga je i zvala kasno navečer svaku večer, to im je bio ritual neki kao da spavaju zajedno… U biti zaspu na vezi oboje. Poslije sam saznao da je ona davno prije imala isto tako osobu s kojom se dugo dopisivala preko interneta a nikada se nisu upoznali. Očito je to problem dok joj nije strano upustiti se online aferu s nekim kog ne zna. Mene zanima da li je to nešto što se može riješiti, da li vrijedi vezu i dalje graditi s takvom osobom i da li moram očekivati da će ona to ponoviti ako ikad bude kriza u vezi. Sad nismo u cijeloj vezi imali krizu a ona se upustila u to. Kako mogu pristupiti tom problemu? Ili je zaboraviti i nastaviti dalje.

“Knedla u grlu” – što napraviti ako je osjećate?

Odgovor psihologinje: Poštovani, jedina osoba koja može riješiti ovaj problem ste vi i to sa samim sobom. Mi ne možemo znati što će ona u vezi s tim problemom učiniti i ne znamo što očekivati u budućnosti, jer njezina buduća ponašanja ovise isključivo o njoj.
Vi ste taj koji bi trebao znati na što u vezi možete pristati i na što nikako ne želite pristati. U postavljanju vlastitih standarda smo različiti. Netko će reći da ga ne smeta to što mu djevojka ima online aferu s nepoznatom osobom, a nekome je to potpuno neprihvatljivo. I jedno i drugo je ok sve dok smo mi s tim u miru. Važno je da vi osluškujete sebe i da vi znate što želite, a što ne želite. 

Ako je online afera nešto što je vama neprihvatljivo mislim da biste to trebali jasno izreći svojoj djevojci i reći joj svoja buduća očekivanja od vaše veze. Ovakav razgovor zahtjeva iskrenost s obje strane.

Ako ona taj problem ne vidi kao problem i misli da je njezino ponašanje uredu, na vama je da okrenete stranicu i krenete dalje, ako je to ono što vas smeta, a ako i ona uvidi da je takvo ponašanje neprihvatljivo i odluči ga promijeniti onda možete dalje graditi vezu.
Mi ne možemo nikoga mijenjati osim samih sebe i svaka rečenica koja počinje s “Ti bi trebala…”, “Moraš promijeniti…”, “Tvoje mišljenje nije ok” je krivo usmjerena rečenica. Samo same sebe možemo pitati: “Želim li pristati na ovo ponašanje?”, “Sviđa li mi se ovo u našoj vezi?, itd. Ako je naš odgovor NE, tko smo mi da drugoj osobi diktiramo njezina pravila. Možemo ih ili prihvatiti ili otići. 
Nadam se da vam je odgovor pomogao da sagledate problem i da ćete biti bliže rješenju.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo