Treba vam nešto da vam popravi dan? Ovih 5 jednostavnih radnji uljepšat će ga i ispuniti energijom - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Treba vam nešto da vam popravi dan? Ovih 5 jednostavnih radnji uljepšat će ga i ispuniti energijom

Mentalno zdravlje nacije kao da smo potisnuli posljednjih mjeseci. Crne teme, pritisak lockdowna, izazovi gubitka posla i voljenih posljednjih su dana iznad naših glava.

Slušamo o brojkama, no rijetko čujemo savjete koji će nam pomoći kako što bolje mentalno proći kroz krizu koja nas okružuje.

Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska, zajedno sa stručnjacima s platforme Mentalno Zdravlje – Anom i Igorom Čerenšekom, savjetuje pet radnji za odrasle i djecu koje će nam već danas pomoći u stvaranju pozitivnih misli i energije.

Sa starenjem se mijenja i raspoloženje… Ovo su potencijalni uzroci depresije u starijih osoba

Radnje za odrasle

  1. Usporite! Juriš okolo non stop jer želite sve odraditi savršeno ali danas je dan kad možete usporiti. Dodavanje gasa nije uvijek najpametniji izbor!
  2. Birajte bolje teme. Umjesto o bolesti, pričajte o zdravlju, pričaj o nečemu što te veseli. Danas imate zadatak započeti vedru temu ili se prisjetiti neke lijepe uspomene i podijeliti ju s nekim bliskim.
  3. Prošetajte nakon ručka. Tjelesna aktivnost ima direktan i povoljan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Napravite krug po ulici ili kvartu nešto bržim ritmom i uživajte u pogledu na nebo.
  4. Planirajte svoj dan i unesite dozu mira u kaos. Određivanje jasnih zadataka kao i vremena za njih pomoći će vam odraditi sve što trebate bez dodatnog stresa. 
  5. Napišite danas na čemu ste zahvalni. Pisanje zahvalnosti svaki dan mijenja naš način razmišljanja. Usmjerite svoj mozak na ono što imate, a ne na ono što trenutno nemate.

Radnje za djecu

  1. Dosada rađa ideje. Dosada potiče kreativnost, iskoristi ju. Pokušaj danas stvoriti jednu novu ideju i zapiši ju na papir. Nakon toga probaj smisliti kako ćeš raditi na toj ideji.
  2. Kad ne možemo ništa, možemo se truditi. Trud pobjeđuje talent! Nije istina da ne znaš crtati ili da nisi dobar u sportu. Pokušaj trudom napraviti razliku bez obzira na trenutno stanje.
  3. Osmijeh pobjeđuje suze. Kao što škare pobjeđuju papir. Pokloni danas nekome svoj osmijeh, ne košta ništa, a daruje puno. 
  4. Nauči nešto novo svaki dan. Ispeci jaje na oko, nauči jednu japansku riječ, opcija je beskrajno puno. Veselit će te tvoje novo znanje. Potakni i roditelje da naprave isto – pokreni promjenu!
  5. Nismo svi tu da spašavamo svijet svaki dan. O.K. je ponekad biti slab. I “loše” emocije su emocije i smiješ ih imati! Čak je i Superman imao loših dana ali je nakon njih bio uvijek još jači. 

Mentalnozdravlje.hr platforma je na kojoj ćemo pronaći besplatne savjete vodećih hrvatskih stručnjaka koji će nam u ovo izazovno vrijeme itekako dobro doći. Aktivna Hrvatska pak poziva na redovnu tjelesnu aktivnost kao štit od virusa.

Kako pokrenuti svoj život? Svaka promjena je teška, pa i ona na bolje. No, ostanak na mjestu nije rješenje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo