Tri dečka su me ostavila iz istog razloga - jer se previše svađam - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tri dečka su me ostavila iz istog razloga – jer se previše svađam

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore psihologinja Maja Vučić odgovara čitateljici na pitanje o problemima u partnerskim odnosima.

Pitanje čitateljice: Primjetila sam loše ponašanje u svojim vezama zbog kojeg sam ostavljena od 3 dečka zbog istog razloga, a to je da se previše svađam bez razloga pa me zanima da li je stvar u ponošanju na kojem trebam sama poraditi ili je to neki poremećaj za koji mi treba pomoć. To se događa i općenito ne samo s dečkima, ali oni su ti zbog kojih sam to primjetila jer roditelji neće otići, a kod prijatelja mi se to rijetko događa. Pretjerano mi smetaju sitnice zbog kojih planem, a nema nikakvog velikog razloga za to. Burno reagiram ako stvari nisu kakve očekujem i odmah krivim drugoga da me ne voli i počnem svađu u kojoj kažem stvari koje ne mislim i poslije mi bude žao i tek tada vidim koliko je situacija zapravo bezazlena. Najveći problem u tome je što imam osjećaj kao da imam dvije osobnosti. “Razumna” osobnost mi govori da ne radim probleme oko sitnica jer samo zato ako mi netko svaki tren ne govori da me voli ne znači da nije tako, ali takva ljutnja je u meni da ne mogu to zadržati i kažem loše stvari dogodi se upravo to, da ta nesigurnost u sebe taj strah od odlaska druge osobe iz mog života se dogodi zbog tog mog nerazumnog ponašanja. Ne želim da mi sve smeta i da sam stalno živčana i bijesna, ali taj osjećaj dolazi sam i ne odlazi dok ga ne pustim. Inače sam realna, ali u vezama ne znam zašto sam takva…

Ni ovaj se vikend niste uspjeli naspavati? Postoji računica za kvalitetan san

Odgovor psihologa: S obzirom na sve što ste opisali u pismu u vezi svog ponašanja u vezama, ali i u obitelji, predlažem vam da odete na psihoterapiju.

Vi i sami primjećujete da burno reagirate kad vam nešto smeta, a poslije svega uspijevate vidjeti realniju sliku tog događaja i shvaćate da niste trebali tako reagirati. Upravo zbog takvog nesklada viđenja situacije prije i poslije biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Pitate se biste li trebali sami poraditi na svom ponašanju ili imate neki poremećaj za koji vam treba stručna pomoć. Kad biste mogli sami riješiti problem već biste ga riješili, jer očito u tim situacijama kad vam ljutnja izrazito naraste i kad burno reagirate vi nemate realističan uvid u događaj. Bilo koji psihološki problem ima svoj naziv i pripada nekom psihološkom poremećaju. Neka vas to ne plaši. Kad ljudi imaju napad panike to spada u anksiozne poremećaje koji se liječe i bez medikamenata. Kad čovjek ima visoku temperaturu i upalu grla i to ima svoju dijagnozu.

Onaj grozan osjećaj kada se probudite anksiozni… Ovo je sedam najčešćih okidača

U suradnji sa stručnom osobom ćete otkriti u čemu je problem. Pomoći će vam naučiti vas mehanizme kontrole ljutnje, dati vam alate kojima ćete si pomoći u sagledavanju situacija realističnije od onog kako ih sad vidite, poboljšat ćete komunikacijske vještine itd. Isplati se u svakom slučaju kako biste bili mirniji i zadovoljniji sa samom sobom, a posljedično bolji u odnosima s vašim budućim partnerom i obitelji.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo