Psiha

Psiha

U novoj godini zaljubite se u svoj život!

Preopterećenost životnim obvezama, uz svakodnevicu koja se svela na “moram” i “trebam” ne daje prostora za otkrivanje ljepote življenja.

Perfekcionisti, osobe sklone kritiziranju sebe i drugih ne mogu se zaljubiti u život. Strah od gubitka kontrole u nepredviđenim situacijama, nemogućnost da se prepustimo trenutku, dominacija nad drugima, stav da sve znamo najbolje samo su neki od toksina koje svakodnevno uništavaju ljepotu življenja. Teško da ćemo biti sretni i opušteni ako na ovaj način svakodnevno reagiramo.

Odgovorni ste za vlastito stanje

Ono što moramo prihvatiti je činjenica da život ne možemo kontrolirati. Neke osobe preuzimaju ulogu i “mentalitet žrtve” okrivljavajući druge, za njih je život nepravedan, smatraju da od života nisu dobili nikad ništa osim gorčine i poteškoća.

Sigurno je jedno, ne možemo se zaljubiti u život dok posjedujemo mentalitet žrtve. Preuzeti odgovornost za unutarnje stanje i osobni doživljaj života vodi ka uspostavljanju harmonije i novom pogledu na život. Vođeni vanjskim utjecajima i društvenim normama ne vidimo vlastitu svrsishovitost. Stalna utrka za boljitkom ne ostavlja prostora ni vremena da otkrijemo ljepotu života i življenja.

Osobe zaljubljene u život kao da ne čuju svakodnevne jadikovke. One prihvaćaju ljepotu življenja svjesne neminovnosti lijepih i ružnih trenutaka. Njihov svjesni i podsvjesni um, u kojem su pohranjena sva negativna životna vjerovanja kao „život je težak, nepravedan, nepredvidljiv, zahtjevan, surov“ nisu njihova vjerovanja.

Prestanite tragati za boljim “sutra”

Na žalost, neka od naših negativnih vjerovanja u većini slučajeva postaju naša stvarnost. Osobe koje nisu zaljubljenici u život pokazuju otvoreni otpor prema trenutačnoj situaciji. Oni svakodnevno izgovaraju „NE” životu zaboravljajući da se život nalazi u sadašnjem trenutku. Onog trenutka kada prestanemo bježati od trenutka, kada prestanemo tragati za boljim i smislenijim življenjem javlja se osjećaj ispunjenosti, mira i ljubavi. Život poprima neke druge vrijednosti, rađaju se nove ideje, a naš odnos prema životu poprima jedan novi tijek. Kad naš otpor prema životu prestane, kad počnemo vjerovati životu, život počinje živjeti kroz nas.

Opiranje životu i životnim izazovima samo je jedna od osobina ljudi razočaranih životom. Strah kao esencijalna emocija dovodi do otpora u većine osoba. Strah od siromaštva, gubitka radnog mjesta, nemogućnosti realizacije planova, česta su obilježja osoba koje pokazuju otpor prema životu. Otpor u kojem je dominantan strah obilježje je života većine osoba. Strah je suprotnost ljubavi, on je za mnoge popratno obilježje životnih situacija koje priječi protok životne energije.

Što smo otvoreniji za život, što težimo više otkrivanju malih životnih radosti bivamo prirodniji, opušteniji, shvaćajući da mi ne živimo život, nego da život živi nas, kroz naše misli i naše tijelo. Što se više prepuštamo životu, postajemo svjesni kreatori svoga života, naš um, emocije i tijelo počinju istinski ljubiti život svjesni uzajamne ljubavi.

Znate li kako dobiti ono što želimo od života te koja su pet glavnih uzročnika kaosa u poslu i životu?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo