Psiha

Psiha

Uz ove savjete godišnji odmor vam neće nimalo nedostajati!

Već približavanjem kraju godišnjeg odmora, hvata nas panika od povratka u realnost. Obuzima nas osjećaj neraspoloženja, više ne uživamo u onome što nas je do jučer veselilo. Razmišljamo o povratku u svakodnevicu, poslovnu okolinu i sve obveze koje nas očekuju.

Moguće je da smo na godišnjem odmoru i zagazili u neplanirane novčane izdatke te nas kraj svih ovakvih razmišljanja još grize i savjest. Postajemo čangrizavi i iritantni te začas širimo negativnu energiju oko sebe. U kratko vrijeme poništili smo blagotvoran učinak godišnjeg odmora te otišli u sasvim suprotnu krajnost. Postali smo svjesni da nas čeka dug period otplate kratkog veselja! – ističe motivacijska trenerica Željka Novak. Zato donosimo njezine savjete za bezbolan i sretan povratak s godišnjeg odmora u rutinu.

Savjeti za bezbolan povratak s godišnjeg odmora u rutinu

  • Ako smo se na godišnjem odmoru zanijeli i potrošili više nego što smo planirali, vrijedilo je u slučaju da smo u tome zaista i uživali. Naći ćemo načina da taj trošak nadoknadimo štedljivijim pristupom tijekom idućeg razdoblja. Kada je nešto već učinjeno, bez obzira na to što nismo zadovoljni rezultatom, tada jedino možemo učiti iz stečenog iskustva i pri tome gledati s pozitivne strane – „sada znam kako ne trebam postupiti sljedeći put“!
  • Povratak na posao nakon godišnjeg može biti sretna misao, kada smo svjesni kako smo sretnici koji uopće imamo posao! Posao koji se nagomilao nećemo riješiti zabrinutim stavom, već s malo planiranja. Dobro je vratiti se nekoliko dana ranije, kako bismo se postupno prilagodili na drugačiji stil i ritam života.

  • Večernje šetnje uz more zamijenite šetnjama gradom u društvu prijatelja. Zajedničko razgledavanje fotografija i prisjećanje na zanimljive zgode s ljetovanja učvršćuju naše drage uspomene te nas čine otpornijima na izazove koji slijede.
  • Prvi radni dan nakon godišnjeg pojavite se na poslu sat vremena ranije. Mir s kojim započinjete dat će vam dobar osjećaj koji će vas pratiti cijeli dan. Kada pred kraj godišnjeg odmora pokušavate zamisliti svoj prvi radni dan, samo se sjetite tog osjećaja mira i smirenosti. Pokušajte zamisliti sve ono što sami za sebe možete učiniti, a što vas na poslu veseli.
  • Pokoja uspomena u vidu kamenčića i školjkica kojom možete ukrasiti poslovni prostor razveseljavat će ne samo vas nego i sve one s kojima taj prostor dijelite.
  • Naše slobodno vrijeme je neprocjenjiva vrijednost, bez obzira na to je li u pitanju godišnji odmor ili svaki drugi slobodan trenutak. Do sljedećeg ljetnog godišnjeg odmora možete planirati manje odmore, uvijek usklađene s vašim realnim mogućnostima. Potreba za odmorom može se zadovoljiti i jednodnevnim izletom na obližnje brdo, jezero, rijeku ili livadu.
  • Važno je da ste u društvu jednostavnih, veselih i sličnih ljudi, s kojima ste ono što uistinu jeste. Takvi manji odmori potrebni su tijekom cijele godine kako biste dobili energiju i elan za sve ono što vas očekuje u poslu i životnoj svakodnevici.
  • Planirajte malene životne radosti kojima ćete unijeti smisao i živost u svaki dan. A time ćete donositi veselje i svojim suradnicima, prijateljima, partnerima…

Foto: shutterstock

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo