Psiha

Psiha

Više se smijemo kad pričamo licem u lice

Koliko prijatelja imate na Facebooku? Znate li sve te osobe u “stvarnom životu” i susrećete li se s njima često?

Sretniji smo i više se smijemo kad pričamo s prijateljima licem lice nego kada smo ograničeni komunikacijom na Facebooku, pokazalo je najnovije britansko istraživanje. Naime, osobe se smiju i do 50 posto više kada uživo razmjenjuju događaje i anegdote s prijateljima, za razliku od tipkanja primjedbi na društvenoj mreži, tvrde stručnjaci Sveučilišta Chester.

Oni su putem dva velika upitnika ustanovili kako naši odnosi s prijateljima ne ovise o kvantitneti, nego kvaliteti komunikacije. “Čak je i komunikacija preko Skypea bolja za povećanje kvalitete komunikacije u odnosu na vrijeme koje provodimo na Facebooku”, objasnio je Sam Roberts, voditelj studije. Dodao je kako, prema njegovom istraživanju, društvene mreže ne pomažu ljudima ostvariti istinska prijateljstva. Tako pričanje s prijateljima preko telefona ili razmjenjivanje SMS-eva ne može pružiti jednaki osjećaj kao dijeljenje osmijeha kada komuniciramo licem u lice.

Njegov je tim zamolio ispitanike da komuniciraju s prijateljima ili licem u lice ili preko “mogućnosti virtualnog svijeta” kroz razdoblje od 14 dana i vode dnevnik. Kada su usporedili interakcije putem telefona, instant poruka, SMS-eva i društvene mreže, ustanovili su kako se osobe koje su pričale licem u lice ili putem Skypea 50 posto više smijale i same su se ocijenile sretnijima. Poruka je kratka: ako želite stvarniju vezu s bliskim krugom prijatelja, radije se nađite na kavi, a ne na Faceu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo