Psiha

Psiha

Višu plaću i zdrave kosti zahvalite – boljoj polovici

Biti u vezi ne znači samo dijeliti jedan bankovni račun. Biti u paru, sudeći i prema istraživanjima, može biti dobro za zdravlje, ali isto tako dobar odnos može utjecati na poslovni uspjeh i veću plaću.

Evo kako dobra veza može pozitivno utjecati na zdravlje i sreću.

1. Brak može značiti i zdrave kosti

Istraživanja pokazuju da brak čini kosti jačima! U studiji objavljenoj u časopisu “Osteoporosis International” pokazuje da oženjeni muškarci imaju jače kosti od neoženjenih. Druga studija koja je obavljena na sveučilištu u Los Angelesa zaključuje kako brak nema previše utjecaja na zdravlje kostiju kod žena, ali zato sretan brak ima!

2. Poljubac s voljenom osobom smanjuje stres

Pripremite se za poljubac – jer on aktivira kemikalije koje će vas riješiti stresa. Istraživači su za potrebe studije zamolili parove da se ljube 15 minuta dok slušaju glazbu. Kod oba spola je primijećen pad hormona kortizola, hormona stresa. Ako ste imali loš dan, sve što trebate je poljubiti voljenu osobu!

3. Partner može utjecati na poslovni uspjeh

Družiti se s partnerom koji vam je oslonac može znatno utjecati na ishod vašeg uspjeha. Rezultati istraživanja provedena na sveučilištu u Washingtonu tvrde da pouzdan partner može utjecati na višu plaću, bolju samopromociju te sveobuhvatno zadovoljstvo na radnom mjestu.

4. Veza je dobra za mentalno zdravlje

Istraživači koji su uključili skoro 34.500 parova iz 15 zemalja, zaključili su kako su oženjene osobe izložene manjem riziku od depresije, tjeskobe i zlouporabe droga, potvrdila je klinička psihologinja Kate Scott sa Sveučilišta Otagu na Novom Zelandu. “Naše istraživanje ističe kako bračna povezanost nudi mnoge dobrobiti za mentalno zdravlje, i za muškarce i za žene. Stres koji vežemo za kraj braka može osobe učiniti ranjivima na razvijanje mentalnih bolesti”, pojasnila je Scott.

5. U kvalitetnim vezama se loše navike mijenjaju u dobre

Vaš romantičan partner može utjecati na promjenu nekih loših navika. Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine otkriva da ako ste u sretnoj vezi postoje čak 40 posto veće šanse da ćete se početi baviti nekom fizičkom aktivnošću, te jednake šanse da ćete prestati pušiti.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo