Psiha

Psiha

Zašto psiholozi preporučuju zapisivanje svojih misli na papir?

Iako se ponekad čini da zapisivanje vlastitih misli nema baš puno smisla, mnogi od nas su djetinjstvo proveli dijeleći svoje najskrivenije i najdublje misli s tom malom bilježnicom – dnevnikom.

Pisanje dnevnika sa stručnog stajališta ima niz pozitivnih učinaka, smatra Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener te navodi nekoliko razloga zašto je dobro pisati dnevnik:

Zašto je pisanje dnevnika dobro?

  • Služi kao dobar podsjetnik za sve lijepe, obične stvari koje su nam se dogodile

Ponekada je dobro podsjetiti se svih lijepih događaja i još jednom ih proživjeti u mislima. Često puta kada smo tužni ili kada nam ne ide sve na ruku, zaboravljamo sve ono dobro što nam se u životu dogodilo. A ima li boljeg izvlačenja iz negativnih misli od  podsjetnika na lijepe stvari i podsjećanja da će opet doći vrijeme za njih?

  • Pomaže u izražavanju osjećaja i prorađivanju neugodnih trenutaka u životu

Kako je dnevnik najčešće nešto što je dostupno samo nama, omogućava nam da otvoreno izrazimo sve svoje osjećaje i bolje upoznamo sebe i svoje emocije bez ikakvih prosudbi ili osuda okoline. Naime, poznato je da neizražavanje osjećaja često dovodi do raznih posljedica a jedna od njih su i psihosomatske bolesti. Iako smatramo da neizražavanjem emocija potičemo njihovo nestajanje, tome zapravo nije tako:  osjećaji najčešće ne nestaju nego odlaze dublje u podsvijest odakle utječu na naš život. Stoga nije čudno što se pisanje dnevnika ponekada doživljava kao vrstom terapije.

  • Pokazuje nam koliko smo se zapravo tijekom godina promijenili i napredovali

U većini slučajeva nismo niti svjesni koliko smo se s godinama promijenili i koliko smo toga postigli: sebi smo uglavnom uvijek isti. No kada zavirimo u dnevnik koji smo pisali prije nekoliko godina, primijetit ćemo kako smo značajno napredovali, postali sigurniji u sebe, manje opterećeni nebitnim stvarima, fleksibilniji…

  • Podsjeća nas na ostvarene ciljeve ali i na one željene koje još uvijek stignemo ostvariti

Vjerujem da je svatko od nas nekada u životu imao ciljeve: završiti fakultet, kupiti auto, napredovati na poslu, otvoriti svoju firmu… Ako nam je nešto bilo dovoljno važno, sigurno smo to i ostvarili. Dnevnik je dobar podsjetnik na uspjeh i dobar motivator da i dalje težimo ostvarenju svojih ciljeva: jer ako smo nešto postigli, tko kaže da ne možemo još toga postići? Nikada nije kasno!

Između ostalog dnevnik nam može pomoći i kod izgradnje samopouzdanja. Svaki put kada se osjećamo loše, možemo pribjeći sljedećem:

  • Napišite si pismo koje će početi s „Draga/i ja“ u kojemu ćete se nahvaliti za sve dobro što ste učinili za sebe i za druge, za sve što ste postigli…
  • Napišite popis svojih karakteristika koje volite (sve što vam padne na pamet)
  • Svaki dan na papir zabilježite barem tri dobre stvari koje su vam se dogodile u danu

Na ovaj način vježbamo svoj mozak da se usmjerava na pozitivno (kod sebe i drugih) što svakako utječe na naše stanje i odnos prema sebi.

U svakom slučaju, iako pisanje dnevnika može služiti kao svojevrsna terapija, uvijek treba imati na umu da je osjećaje potrebno izraziti, a ne samo oblikovati u mislima. Stoga, najbolji način da si pomognemo jest da uzmemo papir i olovku u ruke, izrazimo sve što nam je na duši a potom zatražimo podršku i zagrljaj bliske osobe.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo