Psiha

Psiha

Životni ciljevi – put do dugovječnosti!

Osobe koje imaju nekakav životni cilj, bez obzira radilo se o sitnici ili epohalnim promjenama, žive dulje, pokazalo je nedavno istraživanje.

Stručnjaci tvrde da ti životni ciljevi doslovno mogu biti bilo što. Od onih najvećih – želim biti direktor, pa sve do onih najmanjih- želim pročitati knjigu, bitno je da težimo nešto ostvariti. Ovakve težnje nas motiviraju i daju nam svrhu u životu.

Trogodišnje istraživanje uključilo je 1238 pacijenata starije životne dobi. Oni su na početku studije odgovarali na upitnike o vlastitim životnim ciljevima.

Postojaje životnog cilja produžuje život!Po završetku istraživanja, rezultati su pokazali kako osobe s određenim i ciljevima živjeli dulje. Imali su manju vjerojatnost da će oboljeti od neke teške bolesti ili depresivnih stanja.

Premda je veliki broj istraživanja uspio dokazati kako osjećaj svrhe u životu znatno podiže psihofizičko stanje, potrebna su daljnja istraživanja koja bi konkretnije povezala svrsishodan život i dugovječnost.

Jedno drugo istraživanje, također novijeg datuma, otkrilo je kako umirovljenici koji se bave nekim vidom volonterskog posla, u prosjeku žive 4 godine dulje od svojih kolega, koji ne iskazuju interes za volonterske aktivnosti.

 Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo