Znate li koje su najčudnije fobije današnjice? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Znate li koje su najčudnije fobije današnjice?

Foto: Shutterstock

Fobije su iracionalni strahovi koje osobu čine tjeskobnom, odnosno osoba ne može funkcionirati i često počinje izbjegavati uzrok samog straha.

I dok je strah od klaunova onaj, reklo bi se, racionalan te njih možemo vrlo lako izbjegavati, pojavljuju se fobije koje uzrokuju zatvaranje u sebe ili nemogućnost funkcioniranje u normalnim i svakodnevnim situacijama. Najčešći su simptomi crvenilo obraza, snažno udaranje srca, znojenje, drhtanje, zamuckivanje, a u teškim slučajevima i nesvjesticu.

Ataksofobija

Ataksofobija je strah od neurednosti, a kod osobe se pojavljuje osjećaj panike, tjeskobe, ubrzanih otkucaja srca – kada vide nešto neuredno. Osim toga, osobe koje pate od ataksofobije – reagiraju i kada nešto nije tek posloženo kako treba. Slične simptome imaju i osobe koje pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, poremećaja koji također izaziva simptome tjeskobe kada nešto nije posloženo kako treba ili uredno.

Poznata osoba koja pati od ataksofobije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja je David Beckham, koji sam za sebe kaže da je organiziran i voli nad svime imati kontrolu, također istaknuo je kako ne voli leći spavati, a da ne zna što će sutra obući.

Decidofobija

Zbog ove fobije osoba je u nemogućnosti donositi bilo kakve odluke, odnosno strah ju je toga. Odlučivanje čak i o najsitnijim detaljima za ovakve je osobe veliki problem, pa možete samo zamisliti kako se to kosi s njihovim životima. Prvi je termin naveo Walter Kauffman, koji je objasnio kako osobe koje pate od decidofobije, nemaju ili hrabrosti ili volje donositi odluke, a kada se nađu u takvoj situaciji pojavljuju se simptomi poput hiperventilacije, znojenja i vrtoglavice. Neki izvori pišu kako ovo stanje može dovesti do nezdravih veza, u kojoj osobu bližnji može iskorištavati, kao i što se osoba može prepustiti odlukama tarota, astrologije i drugih načina koji će ih riješiti donošenja odluka.

Ergofobija

Ergofobija je strah od posla, odnosno bilo kakvog poslovnog okruženja, kao i potrage za poslom. Znanstvenici smatraju kako je ova fobija vezana uz situacije s kojima se možemo susresti na poslu, te da zapravo osobe koje pate od ergofobije – strahuju da neće izvršiti zadane zadatke, te se suočavaju s društvenom tjeskobom, odnosno smatraju da se neće dobro snaći u društvu (novih) kolega, kao i što mogu patiti od straha od javnog nastupa. Simptomi koji se pojavljuju su brzo lupanje srca, napadi panike, suha usta, kao što se mogu pojaviti i razni problemi s kožom.

Hafefobija/Haptefobija

Osoba koja ne želi da ju se dira, niti želi nekog drugog dirati, pati od hafefobije. Ova je fobija vrlo rijetka te iako se osobe mogu roditi s njom, najčešće dolazi do negativnog ili neugodnog iskustva tijekom života zbog čega se ova fobija i razvije. Najčešće se radi o seksualnim napadima, a kada dođe do dodira, pojavljuju se simptomi poput mučnine, mišićne napetosti, ostajanja bez zraka i osjećaja zarobljenosti.

Kelly Osburne, kćer glavnog pjevača metal grupe Black Sabbath – Ozzyja Osbournea, pati od ove fobije, što je smiješno njenom bratu Jacku, koji kaže kako joj odmah bude muka.

Heliofobija

Heliofobija je strah od sunca, a još je poznata i kao vampirska bolest. Stručnjaci smatraju da je došlo do razvoja i širenja ovog straha zbog sve veće svijesti o negativnim učincima predugom eksponiranju sunčevoj svjetlosti, odnosno posljedicama poput raka kože. No, ova fobija može rezultirati i razvojem drugih fobija, poput straha od ljudi ili straha od javnosti, a također se pojavljuju i zdravstveni problemi, poput keratokonusa, odnosno nepravilno oblikovane rožnice, a koja označava da osoba postaje vrlo osjetljiva na sunčevu svjetlost.

Neofobija

Neofobija je strah od uvođenja nečega novog, a najčešće se pojavljuje kod male djece kada im se pokušavaju uvesti nove namirnice u prehranu.

Pripremite djeci povrće na zabavan način!

Odrasle osobe koje pate od neofobija, ne vole kada se suočavaju s nečim novim ili nepoznatim najviše zbog straha da će se nešto promijeniti i da više nikada neće biti sretni i zadovoljni. Kod starijih se osoba pojavljuje jer ne žele izgubiti povezanost sa svojom prošlošću ili jer imaju ustaljene navike kojih se neće riješiti bez obzira na to što postoje lakše opcije. Istraživanja su pokazala kako do ove fobije dolazi većinom zbog genetike, dok se za problem s djecom savjetuje da im se što više nudi nova hrana te da se pred njima jede hrana koju ne žele jesti i pri tom pokazuje da u jelu uživaju. Za djecu je pogotovo važna različitost u prehrani, pa nikako nemojte posustati!

Nomofobija

Nomofobija je fobija modernog doba,a pojavljuje se u Velikoj Britaniji krajem 2000.-ih – a označava strah od toga da nemate mobitel ili pametni telefon pri ruci, pogotovo na javnom mjestu. Mnogi smatraju da je određivanje ovog osjećaja kao “fobije” pretjerano, već da se više radi o tjeskobi koju osjetimo kada nemamo mobitel kraj sebe. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako čak 53 posto Britanaca se osjeća nelagodno kada izgube mobitel, nemaju novaca na računu ili signala, kao i kad nemaju interneta. Smatra se da je poremećaj povezan i sa društvenim tjeskobama, odnosno koje se ne osjećaju sigurno u gužvama te osobe kojima nije ugodno u nepoznatom društvu.

Panofobija

Panofobija je strah od svega, ali zapravo strah od ničega, a nije registrirana kao “prava” fobija. Drugim riječima, radi se o nedefiniranom strahu, a osoba se boji neke “više sile” i njenog proganjanja. Nazvana je po grčkom bogu Panu, koji je po mitologiji izazivao veliki strah koji se i danas povezuje s paničnim strahom. Oni koji pate od panofobije, često se znaju buditi i po noći u paničnom strahu.

Pročitajte i  kako nadjačati strah od neuspjeha, te kako pobijediti strah od samoće!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo