Psiha

Psiha

Znate li koliko je potrebno za zaljubiti se?

Zaboravite sad na to kako su neke vaše veze završile i koliko su trajale, pokušajte se sjetiti koliko vam je trebalo da se zaljubite u tu osobu? Možete li vjerovati da nam je potrebna samo petina sekunde kako bi se zaljubili! Amorovoj strelici nije potrebno puno vremena!

Prema mišljenju većine zaljubljeni ne vide, ne čuju i često im se upučuje komentar da su izgubili razum. Psiholozi smatraju da se tada u mozgu odvijaju procesi slični onima nakon uzimanja najjačih opijata, a prekid veze nalik je apstinencijskoj krizi.

Zaljubljujemo li se mozgom ili srcem?

U trenutku zaljubljivanja 12 područja čovjekova mozga radi zajedno i proizvode, između ostaloga, dopamin i adrenalin te ih oslobađaju u isto vrijeme. Poznat vam je onaj osjećaj čarolije, ludila i leptirića u želucu? Za to su odgovorne spomenute kemijske supstance. Ova otkrića pokreću pitanje zaljubljujemo li se mozgom ili srcem?

Istraživači koji su se bavili ovim pitanjem zaključili su da je zaljubljenost pitanje mozga, a ne srca! Nakon napravljene magnetske rezonance mozga volontera, zaključuje se kako je zaljubljivanje posljedica oslobađanja adrenalina! Srce je tako samo koncept kojeg vežemo za zaljubljenost.

Ljubavni trokut

Iako osoba zaljubljivanje u drugog prikazuje kao nešto iznenadno, osnova takvog “izleta” je disfunkcionalnost prvobitne veze, nezadovoljstvo postojećim odnosom. Osoba je prije stupanja u ljubavni trokut već djelom napustila partnera, pa podsvjesno promatra druge ljude kao kandidate za ispunjavanjem potreba. Kada se pojavi treći, bude se simpatije, maštanje i na kraju zaljubljenost. Pitanje je odluke hoćemo li si to dopustiti, a ne pitanje srca!

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo