10 koraka do željene poslovne promjene - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Zdravlje na poslu

10 koraka do željene poslovne promjene

Foto: Shutterstock

Fokusirajte se na svoje najveće kvalitete, obratite pozornost na pozitivne događaje i budite zahvalni ljudima koji vam pomažu!

1. Utvrdite posebno vrijeme za promišljanje o željenoj  poslovnoj promjeni

Svaku važnu aktivnost treba unaprijed planirati.

Tako je i sa vremenom za promišljanje o željenim poslovnim promjenama. Ovisno o vrsti posla kojom se bavite, stupnju odgovornosti i intenzitetu poslovnih promjena, odredite posebno vrijeme za utvrđivanje Vaših dosadašnjih rezultata i Vašeg budućeg smjera razvoja. Vrijeme upišite u kalendar Vaših poslovnih aktivnosti. Pristupite tome kao prioritetnom sastanku i dobro se pripremite kako biste ostali fokusirani. Kada jednom krenete, budite dosljedni u provođenju ove korisne navike.

Pozitivne rezultate ćete uskoro primjetiti u vidu bolje organiziranosti, uštede vremena, razvoju kreativnosti i novih ideja.

2. Fokusirajte se na svoje najveće kvalitete

Razmislite koje su Vaše kvalitete potvrdile Vaše dosadašnje pozitivne rezultate.

Sjetite se kako ste već uspjevali i na koji način ste to činili, pa to zapišite. S vremenom ćete imati listu pozitivnog iskustva. Tako ćete  imati snage za novi poslovni smjer Vašeg razvoja.

3. Uočavajte pozitivne stvari koje se događaju

Ono na što usmjeravamo pažnju, to ima potencijala za daljnji rast i razvoj. Stoga budite usmjereni na pozitivne emocije koje će Vas osnažiti. Uvijek možete pronaći razloge za sreću, ponos, zahvalnost i smirenost.

4. Zahvalite ljudima koji su Vam pomogli

Primjetite kada su u Vašoj okolini pažljivi, susretljivi i vedri ljudi. Pridajte im pažnju i pokažite im da cijenite njihovo vrijeme i trud. Zahvalite im na ukazanoj pomoći, podršci, povjerenju, društvu… Nikada nemojte uzimati zdravo za gotovo ljude koji su Vam na bilo koji način pomogli!

5. Preusmjeravajte negativne emocije

Stanja poput tjeskobe, razočarenja, krivice, srama, frustracije i nemoći djeluju kao snažan energetski usisavač.

Ako se prepustite, negativno stanje može Vas dovesti do stanja potpune iscrpljenosti, osjećaja nemoći i gubitka kontole vlastitog ponašanja.  Nije lako smoći snage izaći iz negativnog stanja koje je dugo potrajalo. Ono na što u tom slučaju možete utjecati je promijeniti smjer u kojem ste usmjerili Vašu pažnju. Ako je moguće, promijenite okolinu ili barem sadržaje kojima ste se zaokupili. Nekada je dovoljno izaći i prošetati. Možete potražite osobu od povjerenja s kojom možete iskreno razgovarati.

Ukoliko ništa ne poduzimate, bit će sve gore. Ne samo da nećete uspjeti realizirati željenu poslovnu promjenu, već ćete ugroziti i ono što sada imate. Odnosi sa svim onim ljudima koji su Vas podržavali mogu doći u pitanje.  To je ono što ste gradili dugo vremena i od neprocjenjive je vrijednosti.

Vaše zdravlje također je ugroženo. Ukoliko tako nastavite, možete se ozbiljno razboliti i tek tada ćete imati pravog razloga za zabrinutost. Stoga, stanite, razmislite, prevrtite film i donesite prave odluke. Za početak bit će dovoljna samo jedna.

6. Sjetite se da se najbolje uči iz vlastitih pogrešaka

I najbolji griješe. Na greškama se najbolje uči.

Ne trebate se sramiti jer ste pogriješili, niti gubiti vrijeme i energiju u prikrivanju štetnih posljedica. Umjesto toga, kada pogriješite, gledajte na to kao priliku za novo učenje, rast i osobni razvoj. Osvrnite se s humorom na Vaše pogreške iz prošlosti, s kojima nekada niste znali izaći na kraj. Nastojte ne biti isuviše kritični niti prema sebi, niti prema drugima.

Poduzmite sve što možete da stvari dovedete u bolje stanje nego što je bilo prije nego se dogodila pogreška. Svaki slijedeći put kada Vam se dogodi greška, imat ćete sve bolja rješenja. Time ćete biti model i drugima oko sebe, te postati odgovoran sukreator boljeg društva. Jednako tako, Vaša radna sredina pružit će Vam podršku za ostvarivanjem poslovne promjene.

7. Svako iskustvo je korisno

Bez obzira jeste li u pitanju Vaše iskustvo iz poslovnog, osobnog ili društvenog života, svako je korisno.Također, uvijek možete koristiti ona rješenja koja su Vam pomogla u bilo kojoj situaciji.

Ukoliko neka situacija nije dobro riješena, to iskustvo također je korisno. Znate da Vam takvo rješenje nije dalo željene rezultate, pa ga ne trebate ponovno iskušavati. Ako je netko podijelio sa Vama svoje iskustvo, razmotrite koliko Vama to može koristiti. Možda ima koristi, ako takvo rješenje prilagodite svojim specifičnim uvjetima.

Kada uzmete u obzir sva Vaša i tuđa korisna i nekorisna iskustva, imat ćete više ideja o tome kako ostvariti željenu poslovnu promjenu.

8. Sagledajte što Vam promjena donosi, a što odnosi

Svaka promjena donijet će Vam, ali i odnijeti sa sobom mnogo. Razmislite o svim važnim poljima i fokusirajte se na ono što sada imate tamo.

Koliko će nova poslovna promjena utjecati na ono što sada imate? Hoćete li biti više ili manje zadovoljni? Kako će se sve odraziti na Vaše najvažnije odnose? Što svakako dobivate time? A što ćete izgubiti? Je li to ono što uistinu želite? Jeste li već SADA spremni? Trebate li još obaviti neke predradnje?

9. Napravite plan promjene

Kada ste dobro promislili o svim faktorima poslovne promjene, napravite plan promjene.

Definirajte što točno želite postići, kako, kada i gdje ćete to ostvariti, tko će sve biti uključen u provođenje plana, što će Vam to donijeti, a što oduzeti.

10. Budite fleksibilni

Budite spremni da ćete se na putu ostvarenja svojeg plana trebati prilagođavati. Prihvatite da je i to put Vašeg osobnog i poslovnog rasta i razvoja. U konačnici, to je Vaša sjajna priprema za poslovnu promjenu!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo