Foto: Shutterstock

Koliko puta vam se učinilo da ljudi sa kojima se družite, kolege na poslu ili šefovi svakodnevno manipuliraju situacijama i odnosima? Tražili ste bezbroj puta dokaz, premotavali scenariji koji vas je doveo do ludila i u konačnici iscrpljeni odustajali od bitke.

Donosimo pet najčešćih fraza koje koriste manipulatori u komunikaciji sa drugima.

1. U ČEMU JE PROBLEM OVO JE NEKI NESPORAZUM

Manipulatori vrlo neprimjetno uvlače u svoju mrežu osobe s kojima su u neposrednoj blizini privatno i poslovno.

Osobe koje su navikle manipulirati sa drugima, ne libe se ranjavati ako je to jedan od načina da dođu do cilja.

Ako osjete da su njihove namjere razgolićene sumnju će prebaciti na drugoga, pri tome će vas pokušati uvjeriti da situaciju vidite na iskrivljeni način. U situaciji kada postoji problem vezano uz njegovo ili njezino ponašanje pokušat će vas uvjeriti da problema nema, da pronalazite problem tamo gdje ga nema. Njihov je cilj prebaciti fokus pažnje sa sebe na vas kako bi izazvali vašu uznemirenost i dodatnu zbunjenost. Pažljivo prevrtite film i problemsku situaciju ponovite točno što vam je osoba rekla ili učinila kako bi bolje razumjeli jednu od strategija kojom se manipulatori služe.

2. TI NISI NORMALNA

Manipulatori često koriste jednu od  njima jako bliskih fraza; nisi normalan ili ti si lud. Na taj način dodatno žele kod sugovornika stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost odluka ili postupaka. Dodatno ih zabavlja saznanje da mogu dio osobne odgovornosti prebaciti na drugu stranu. Osoba koja je svakodnevno izložena komunikaciji sa manipulatorom biva zbunjena i sumnjičava.

3. PREVIŠE SI OSJETLJIVA

Osjetljivi pojedinci dobar su plijen za manipulatora, osjetljive osobe primarno žele biti dobri prema drugima, što je manipulatoru olakotna okolnost. To što ste osjetljivi ne daje pravo manipulatoru da se poigrava vašim emocijama.

4. NEMOJ DRAMITI

Jedna od njihovi fraza je “Opet teatraliziraš”  što je u većini slučajeva daleko od prave istine. Pokušajte ignorirati njihove izjave i usredotočite se na svoje postupke.  

 5. UVELIČAVAŠ

Česti su scenariji u kojima imate pravo reagirati na neku situaciju koja vas dovodi do ludila.

Manipulator će pažljivo izmigoljiti, tvrdeći da ste preuveličali problem kako bi krivnju prebacili na vas. Ako vas osoba, uistinu voli i brine za vas neće pokazivati sklonost ka manipulativnim odnosu.

Ako vam instinkt govori da imate posla sa manipulatorom u sljedećem susretu posvetite veću pozornost frazama koje koristi kada mu situacija izmiče kontroli. Analizirajte vlastite postupke i njegove reakcije možda vam sve postane kristalno jasno.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo