Akne kao bolest kože (1. dio)

Koza, lice, njega, akne

Lice prepuno komedona, papula, pustula, nodula i cista je oduvijek, bez obzira na dob, bilo izvor frustracije.

 Vrlo često primjećujemo nesigurnost, asocijalnost i pribjegavanje neobičnim navikama takvih pacijenata kako bi izbjegli neugodan osjećaj da ih netko vidi ili dodiruje, ali ipak kod djevojaka je problem akni psihološko-sociološki teži.

AkneAkne se najčešće javljaju na seboroičnim područjima u doba puberteta pod značajnim utjecajem androgenih hormona, koji potiču žlijezde lojnice na hiperproduktivnost. S druge strane zbog pojačane sklonosti folikularnoj hiperkeratozi, stvaraju se komedoni te upalne promjene s posljedičnim stvaranjem ožiljaka. Na žalost, ovo se događa kod 80 posto adolescenata te akne vulgaris spadaju među najčešće dermatoze. Seboroična koža s pojačanim lučenjem loja glavni je uvjet za razvitak akni, a potom dodatni utjecaj nastupa tijekom puberteta kada se odnos spolnih hormona poremeti, bilo povišenjem androgena ili sniženjem estrogena. Androgeni pojačavaju rast i funkciju lojnica, koje izlučuju svoj sadržaj u folikule, a potom se u komedonima nakupljaju mikroorganizmi.

Akne se pojavljuju u nekoliko kliničkih oblika:
Acne comedonica najblaži je oblik bolesti kod koje prevladavaju komedoni  te po koja sitna papula ili papulopustula.

Acne papulopustulosa srednje je težak oblik bolesti u kojega uz komedone  nalazimo i crvene bolne papule veličine prosa do leće koje se gnoje uz redovito prisutnu seboreju.

Acne conglobata najteži je oblik bolesti, koji se nešto češće opaža u mladića, a zahvaća i leđa. Uz komedone, papule, pustule i hemoragične kraste, upalni proces zahvaća i dublje dijelove folikula i perifolikularnog tkiva, te nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi. Promjene se mogu mjestimično spajati te nastaju veće, pločaste, tvrde promjene iznad razine kože koje cijeljenjem najčešće ostavljaju ožiljke.

Acne neonatorum se klinički manifestiraju pojavom komedona, rjeđe papula i pustula s jačom upalnom reakcijom okolnog tkiva  kod dojenčadi. Smatra se da je njihov nastanak uvjetovan majčinim hormonima. Terapija je lokalna, uz oprez zbog osjetljive dojenačke kože.

AkneAcne excorie'e des jeunes filles uz minimalno izražene akne nalaze se brojne ekskorijacije, kraste i pigmentacije. Pojavljuje se u mladih i nervoznih osoba koje stalno grebu i istiskuju i najmanju promjenu na koži. Uz lokalnu terapiju često je potrebna i psihoterapija.

Acne menstruationis javljaju se oko tjedan prije menstruacije te se manifestiraju kao papulopustule i bolne papule.

Acne inversa pojavljuju se uglavnom u muškog spola. Riječ je o acne conglobata, smještenim oko prepona, genitalija, na zatiljku i vlasištu. Liječenje je teško, sistemskim retinoidima, ali i kirurški.

Acne fulminans
je težak oblik koji se pojavljuje samo u mladića. Uz naglu pojavu acne conglobata popraćenih krvavim krastama i izrazito loše opće stanje koje zahtijeva brzu intervenciju.

Acne venenata
nastaje zbog kontakta s brojnim komedonogenim supstancijama. Uz komedone pojavljuju se papule i pustule.

Acne cosmetica blaži je oblik koji nastaje nakon dulje primjene nekih kozmetičkih preparata.
Postoje još acne professionalis, acne medicamentosa, acne steroidica i brojni drugi.

Bez obzira na oblik i vrijeme javljanja ove na prvi pogled bezazlene bolesti, pristup treba biti ozbiljan i temeljit kako bi posljedice bilo fizičke ili psihičke naravi bile što manje izražene.

 Prati nas na Viber Public Chatu!