Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Ako se borite s gubitkom kose, postoji inovativni tretman koji pomaže, ali uključuje i vašu krv

U ovo doba godine moguće je primjetiti da kosa pojačano ispada, što je normalno.

No potrebno je shvatiti razliku između „normalnog“ ispadanja vlasi, što je do sto vlasi dnevno, od onog koje je izazvano drugim faktorima.

Ispadanje kose može biti genetski uvjetovano, provocirano uzimanjem nekih lijekova, nastaje obično i nakon poroda, tijekom menopauze ili uslijed stresa.

Proširene vene: skleroterapija je tehnika koja pomaže, a ima najmanje nuspojava

Simptomi su postupno stanjivanje vlasi, mjestimično potpuni gubitak kose, povećano ispadanje kose tijekom češljanja i pranja. Uzorci mogu biti nasljedni, uzrokovano hormonalnom promjenom, uzimanjem nekih lijekova. A dodatni faktori rizika su dob, loše prehrambene i životne navike te zloglasni stres.

Pacijentu pokušavamo prilagođenom terapijom spriječiti ili reducirati opadanje kose. Učimo ga prevenciji i pomažemo pri uklanjaju simptoma i to zdravom te nutricionistički uravnoteženom prehranom, savjetima i preparatima za pravilnu njegu i održavanje kose. Izbjegavanje stresa te pravovremenim javljanjem liječniku dermatologu s ciljem rane dijagnostike i provođenja terapije postižu se odlični rezultati.

Terapija protiv ispadanja kose često je dugotrajan proces i provodi se kombinacijom različitih postupaka. Liječnik dermatolog određuje vrstu terapije i preporučuje liječenje nakon pregleda. Terapija može biti lijekovima, PRP ili terapija matičnim stanicama, karboksiterapija i mezoterapija vlasišta.

Kapilare na licu – dermatologinja otkriva kako ih učinkovito ukloniti

Terapija pomlađivanja matičnim stanicama

PRP ili terapija pomlađivanja matičnim stanicama je inovativna metoda biostimulacije stanica kože vlastitom plazmom bogatom faktorima rasta. Kao takva pruža dodatnu mogućnost u prevenciji i tretiranju simptoma starenja kože, ožiljaka, strija i problema ispadanja kose.

PRP je tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, a trombociti i faktori rasta iz krvi stimuliraju reakciju matičnih stanica. Tretman može provoditi samo visoko educiran liječnik. Budući da se koriste komponente vlastite krvi, ne postoji opasnost od alergijskih reakcija.

Mezoterapija vlasišta

Mezoterapija vlasišta osigurava unos aminokiselina, vitamina i minerala direktno u kožu vlasišta čime se postiže vitalnost vlasi, bolja cirkulacija i hidratacija kože vlasišta. Vlas postaje jača, a obnavljanjem folikula dlake stimulira se rast novih vlasi.

Karboksiterapija vlasišta

Karboksiterapija vlasišta je jedinstveni postupak koji obuhvaća injiciranje ugljičnog dioksida u vlasište. Karboksiterapija poboljšava cirkulaciju na mjestu injiciranja, stimulira eritrocite na otpuštanje kisika, potiče stvaranje novih krvnih žila oko korijena dlake i povećava protočnost u malim krvnim žilama čime korijen opskrbljuje vitaminima i drugim nutrijentima, što dovodi do stimulacije rasta kose.

Kao i kod svakog liječenja potrebno je početi na vrijeme. Preventivni pregledi su uvijek pametna ideja. To zna i pjevačica Sanja Doležal koja je redovita u našoj ordinaciji i kao što znate njezina kosa je bujna, a vlasište zdravo i njegovano.

Ovaj beauty tretman radi se samo zimi – dermatologinja objašnjava zašto

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo