Shutterstock

Koliko ste puta pročitali savjete vezane uz problem anksioznosti koji je u porastu?

Jedan od problema svakako je i anksioznost u vezi odnosno kada se oba partnera bore s anksioznošću. Anksiozni poremećaj se ne razlikuje u odnosu na spolnu ili rodnu pripadnost.

12 stvari koje samouvjerene osobe nikada ne rade

Ipak, muškarci nerado žele priznati da imaju simptome anksioznog poremećaja i potražiti stručnu pomoć. U životu se događaju različiti scenariji, a jedan od njih je i ljubav anksioznog muškarca i anksiozne žene.

Evo nekoliko savjeta kako ublažiti i kontrolirati svakodnevne situacije koje jednog od anksioznih partnera može dovesti do faze očaja.

1. OPREZNO S BRZIM DONOŠENJEM ZAKLJUČAKA

Ako se partner ne javlja nemojte odmah pomišljati na najgori scenarij. Zapitajte se koji su razlozi vaše tjeskobe. Možda ste imali loše iskustvo u prošlosti koje ne treba biti putokaz niti može predskazati vaša buduća događanja.

2. NE PANIČARITE

Netko će pomisliti; lako je njoj reći da ne paničarim kada nije u mojoj situaciji. Slažem se, nitko od nas ne može procijeniti razinu zabrinutosti druge osobe i razloge koji su dovoli do toga stanja.

U situaciji kada ne možete podijeliti svoju zabrinutost s drugima, pokušajte se obratiti samome sebi. Budite blagi i tolerantni premi samome sebi onako kako bi to učinili najboljem prijatelju. Pokušajte si reći: Znam da si zabrinut/a, pokušaj duboko udahnuti i smiriti se. Nemaš ni jedan opipljiv dokaz da se nešto dogodilo loše.

3. KRIVNJU ZA ANKSIOZNOST NEMOJTE SVALITI NA PARTNERA

U svakodnevnim situacijama anksiozni partneri svaljuju krivnju jedan na drugoga. Zapamtite, vaš parner nije kriv za vašu anksioznost. Kada poželite svaliti krivnju na partnera sjetite se da ste odrasla osoba koja u svakom trenutku preuzima odgovornost i kontrolu nad svojim emocijama. Uloga partnera nije da preuzima odgovornost za vašu anksioznost, to je isključivo vaše pravo i obaveza.

Kako pomoći najbližima? Izbjegavajte fraze koje narušavaju povjerenje

4. ŽIVOT NIJE KONTROLNA PLOČA

Morate znati da većinu aktivnosti možemo kontrolirati, planirati i kao takve realizirati. No, u pojedinim situacijama aktivnosti mogu izmaknuti kontroli. Ako osvijestite da je život težak i da ne možete baš sve kontrolirati puno je lakše prihvatiti neočekivane životne scenarije. Ako ste dali najbolje od sebe, možete biti mirni.

Zapamtite, možete kontrolirati svoje misli i reakcije na pojedine događaje, partnera ne možete i ne trebate kontrolirati. Ono što možete i trebate kontrolirati je činjenica da u vezu treba ulagati. Ako samo tražite i ništa ne dajete možete u bliskoj budućnosti očekivati da će partner svim snagama učiniti sve da se otrgne iz ralja vaše anksioznost jer mu je sigurno dovoljno vlastite.

Emocionalni manipulatori – ljudi koji vas prave ludima pored zdravih očiju

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo