Što su antioksidansi i zbog čega nam trebaju je pitanje na koje još uvijek mnogi ne znaju odgovor premda su prvi znanstveni radovi o tome napisani daleke 1894. godine. Posljednjih godina taj termin upotrebljava se sve više kao nešto što je za naš organizam i zdravlje veoma važno.

Oksidativni stres je stanje organizma u kojem dolazi do stvaranja slobodnih radikala, (ne sparenih reaktivnih atoma ili molekula) koji oštećuju stanice. Kod savršeno zdravog organizma i snažnog imunološkog sustava imamo brzi odgovor pojačanim stvaranjem antioksidansa kako bi se održala ravnoteža pa ne dolazi do oštećenja stanica. No, zbog povećane izloženosti ionizirajućem zračenju, UV svijetlu, porastu koncentracije CO2 te ostalim onečišćenjima uz ubrzan i neuredan način života, stanice ne stvaraju dovoljnu količinu antioksidansa.

Možemo slobodno reći da osim što slobodni radikali imaju ulogu u nastanku brojnih ozbiljnih oboljenja kože kao sto su psorijaza, melanom, razne vrste dermatitisa, uvelike utječu i na prijevremeno starenje kože: razgradnja kolagena i hijaluronske kiseline, mutacija DNA i posljedično oštećenje sposobnosti obnavljana kože.

Kada i kako popraviti oštećenja nastala oksidativnim stresom?

Odgovor moramo tražiti na svim razinama počevši od promjene načina života, izbjegavanja štetnih utjecaja, jačanjem imunološkog sustava, mijenjanjem prehrambenih navika. A kada govorimo o koži tada nam je cilj vrijeme u kojem je metabolizam kože najaktivniji, a to je tijekom noći, jer se tada epidermalne stanice dijele i obnavljaju i sam epidermis postaje propusniji za sve aktivne supstancije. U borbi protiv oksidativnog stresa moramo koristiti antioksidanse koji će djelovati sinergistički. Moraju djelovati antioksidativno, štititi od UVA i UVB zraka, djelovati protuupalno, poticati stvaranje novih stanica, reducirati broj ostarjelih stanica, pružati dobru hidrataciju.

Najbolji proizvodi bogati antioksidansima

Nažalost na tržištu postoji toliko veliki broj preparata raznih proizvođača i teško odabrati onaj pravi. Među najboljim preparatima s antioksidativnim djelovanjem izdvajam: SkinCeuticals, Elisabeth Arden, Roc, Bocassy, ZoSkin, NuGene, Estee Lauder, Olay, Nuxe, Nikel i Colbert.

Revolucionarna obećanja o čudesnim učincima treba uzeti sa velikom rezervom. Kada želimo visoku koncentraciju određenih aktivnih sastojaka, uvijek je bolji izbor serum, eliksir, dakle koncentrat maksimalne količine antioksidansa dozvoljene u kozmetičkom ili medicinskom preparatu. Također važno je znati jesu li ti aktivni sastojci stabilni, jesu li na pravi način pohranjeni, je li je koncentracija dovoljno visoka… Sve prethodno je važno, jer u suprotnom, malo toga može prodrijeti u dublje slojeve kože.

Mlađoj koži će biti dovoljno započeti s dovoljnim unosom antioksidansa hranom uz zaštitu kože od štetnih utjecaja i apliciranje nižih koncentracija antioksidansa kako bi se ojačala obrambena funkcija. U starijoj dobi i kod već nastalih oštećenja (vidljivih znakova starosti) potrebno je kombinirati više različitih metoda kojima će se koža učiniti propusnom, a potom djelovati snažnim antioksidativnim busterima koji moraju biti izravno aplicirani u kožu pod stručnim nadzorom (dermapenom, mezoterapijom ili nekom abrazivnom metodom) te će omogućiti direktan unos aktivnih supstanci odmah, a potom nastaviti u kućnoj njezi svakodnevu aplikaciju istih putem koncentriranih seruma.

Iz svega  možemo zaključiti da su antioksidansi uistinu važna karika u očuvanju zdravlja kože i cijelog organizma te nema dobne granice i ne postoji koža kojoj ne trebaju.

Život kakav poznajemo se iz godine u godinu osvećuje našem organizmu i ostavlja tragove. To je neumoljiv proces koji se s godinama i količinom nakupljenog stresa samo pogoršava i na vrijeme treba reagirati te pomoći imunološkom sustavu da se obrani dok nije kasno.

*Najpoznatiji antioksidansi su vitamini: C (askorbinska kiselina) i E (tokoferol), vitamin B kompleks, vitamin A (retinol – do 1% u kućnoj primjeni), selen, cink, alfa lipoična kiselina (3-5%), koenzim Q10 (0,3%), kojična kiselina, polifenoli – katehini, flavonoidi, reservatrol, antocijanidi; astaksantin -10 snažniji od beta karotena i drugi karotenoidi kao što je beta karoten, likopen, lutein, zeleni čaj. Manje poznati su ginko biloba, sylimarin, glutation, L cistein, L carnitin, melatonin, idebenon, allium sativum (češnjak) i još brojni drugi. Idealan pripravak je onaj u kojem imamo vise različitih antioksidansa, jer ni jedan sam za sebe nije dovoljan.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo