Pitam se, kako to da je bijela boja opet IN? Nakon toliko godina nekih sivih i crnih, bijela je postala sinonim modernog. Gledam parking jednog fitness centra (gdje držim privatne treninge) i ne vjerujem količini bijelih automobila, motocikala… Na što prvo pomislite kad zamislite nešto bijelo? Na čistoću, veselje, nevinost, mladost, mir? Ili ste skloniji bijelu boju povezivati s Tugom poput Kineza?

Znamo da kroz prizmu psihologa bijela boja predstavlja umor, ali baš sve suprotno od umora pruža nam Bijeli čaj. Poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote.

Silver NeedleBijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se bere samo nekoliko dana u jednoj dalekoj provinciji koja se zove Fujian (Kina). Jedan od najkvalitetnijih nosi naziv Silver Needle. U Kini ga navodno još zovu Bai Hao. Tajna ljekovitosti je u tretiranju listova pri branju.

Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto – bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis.

Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2 posto fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj.

Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. On prosječno sadrži 15 mg kofeina, a uspoređujući ga s crnim koji ima 40mg kofeina pogodan je za ljude svih uzrasta. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka naranče, što ga stavlja na pijedestal s čajevima.

cajPriprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog, samo što bijeli nije tako osjetljiv na temeperaturu vode,pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva,1-3 minute.

U našoj Kućici imamo naravno originalni visoko kvalitetni kineski čaj Silver Needle – za 50 g treba izdvojiti 85 kn. U ovom slučaju i cijena govori o kakvom je čaju riječ. Zaboravio sam spomenuti da je bijeli čaj i u Hrvatskoj dao zanimljive rezultate u borbi protiv karcinoma. Naime, jedna ga je naša klijentica uvrstila u svoju terapiju i uspjela zadržati energičnost kakvu je imala i prije maligne bolesti.

Za kraj ću napisati jednu rečenicu koju mi je jednom prilikom Tanja podarila, a vjerujem da će se većina vas pronaći u njoj: “Čaj i ljubav su najbolji dok su vrući“! Pozdravljam vas iz zagrljaja svoje drage, uz šalicu netom pripremljenog vrućeg čaja punog ljubavi…

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo