Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Borite se s anksioznošću? Vjerovali ili ne, ali pomaganje drugima pomaže i vama

Foto: Shutterstock

Gotovo svaki drugi pojedinac tijekom radnog vijeka ima za potrebu uzeti nešto za smirenje.

Razlozi su različiti, jedan od najučestalijih je stres, kao glavni izvor mentalnih poteškoća.

Na žalost, jedna je činjenica nepobitna, moderan čovjek je usredotočen na sebe i svoje potrebe, bilo da se radi o društvenom ugledu, visokom standardu ili iznadprosječnim prihodima. Na žalost, malobrojni to mogu realizirati dok većina vodi svakodnevne bitke s promišljanjem kako okončati mjesec bez minusa na bankovnom računu. Zbog navedenog sve više pojedinaca ima poteškoće s mentalnim zdravljem.

Anksioznost u vezi – što kada se oba partnera bore s ovim poremećajem?

Altruizam pomaže

Jedno od novijih istraživanja koje je provedeno na Britanskom sveučilištu s osobama kod kojih je dijagnosticirana visoka razina anksioznosti potvrdilo je da redovito izvođenje aktivnosti koje se temelje na altruizmu mogu uvelike smanjiti simptome bolesti.

Ispitanici su kroz mjesec dana imali zadaću svakodnevno izvršiti šest aktivnosti za druge. Svaka aktivnost koju su izvodili trebala je sadržavati u sebi neki oblik pomoći ili potrebe da se dragim osobama pruži neki oblik pažnje. Nakon eksperimentalne faze pojedinci koji su sudjelovali u istraživanju potvrdili su da im je navedeni oblik promjene dnevne rutine značajno promijenio odnos prema bolesti i simptomima koji su se učestalo ponavljali neovisno o terapiji.

Osobe koje teže učiniti nešto za druge osjećaju se više optimistično i pozitivno. Moderan čovjek teško se odlučuje na izlazak iz zone komfora navodeći da je umoran od svakodnevnih obaveza. Na žalost to nije točno, daleko je jednostavnije i lakše drugima reći ne mogu, Neda mi se, nisam raspoložen ili nije mi dobro.

12 stvari koje samouvjerene osobe nikada ne rade

“Darujte” tri aktivnosti

Pokušajte u svoju dnevnu rutinu uvesti promjene, budite dosljedni ako uistinu želite provjeriti učinkovitost altruizma na mentalno zdravlje.

Zadajte si svakodnevno tri aktivnosti koje želite izvršiti za druge. Ako ne volite kuhati, budite odlučni u namjeri da želite uljepšati dan svome partneru ili članovima obitelji. Pozovite prijatelje na palačinke ili čaj, nazovite člana obitelji kojeg niste dugo nazvali, odvojite vrijeme da posjetite nekoga koga nitko ne posjećuje.

Nasmiješite se i pozdravite susjeda kojeg inače ne pozdravljate. Na kraju dana lista vaših dobrih djela može biti impozantna. U konačnici kada se prestanete baviti sobom i svojim zdravstvenim poteškoćama i energiju kanalizirate na ljude oko sebe, dajući male znakove ljubavi, osjećaj praznine, nezadovoljstva i gubitak smisla, zamijenit će osjećaj zadovoljstva i radosti.

Kako prestati živjeti u prošlosti i usredotočiti se na sadašnjost?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo