Prvi sam put čuo za upotrebu Botoxa za bore lica od kolege estetskog kirurga – Dr Hilgera iz Mineapollisa, koji je s američkom ekipom u sklopu FACE to FACE programa došao u Zagreb operirati pacijente s teškim ozljedama od posljedica ratnih zbivanja u našoj zemlji. To je bilo 1997. godine i on je ponosno opisivao vrlo zgodan način kojim je eliminirao bore čela kod svoje žene. Kako se radilo o Botoxu – inače jednoj vrsti otrova (toksina) kojeg proizvodi bakterija CLOSTRIDIA BOTULINOM – i koji spada u tzv. neurotoksine, bio sam izrazito skeptičan, posebice znajući činjenicu da se njegovim korištenjem “zamrzava” mimika mišića. No saznanje da se Botox već duži niz godina koristi u medicini pri terapiji raznih drugih oboljenja kao npr. Blefarospazam, strabizam, hemifacijalni spazmi, hiperhidroze i sl. ublažile su prvobitni oprez i strah. Slika koju sam si stvorio bila je doslovna paraliza grupacije mišića i time stvaranje neprirodnog izraza lica. No, Botox je sve više ulazio u estetske kirurške prakse širom svijeta te je njegova upotreba nalazila sve širu primjenu a nuspojave ili eventualni rizici bili su izuzetno rijetki. Od 2001. godine američka Food and Drug Administration (FDA) dala je i konačnu oficijelnu dozvolu za korištenje Botoxa za terapiju bora lica. Obišavši nekoliko najvećih klinika Los Angelesa i Zapadne obale Amerike krajem 90 – tih godina osobno sam se uvjerio da je to postala redovita terapija i metoda uklanjanja bora lica i oko očiju za skoro sav poslovni, modni, filmski svijet. Odmah po povratku u Zagreb uveli smo Botox u praksu i rezultati su me oduševili, te ga redovito koristimo već duže od 7 godina.

Za što se Botox koristi?

Botox se poglavito koristi za tzv. mimične bore čela i oko očiju, tzv. periorbitalne bore. Poneki kirurzi apliciraju ga i u druge zone lica, no time se povećava i rizik od “zamrzavanja” onih grupa mišića koji su nužni za normalnu mimiku usta ili mišića obraza što može dati osjećaj djelomične paralize i estetski je vrlo neugodno.

Aplikacija

Proces je vrlo jednostavan ali zahtjeva dobro upoznavanje s anatomijom, kao i iskustvo kirurga. Botox može davati isključivo liječnik, baš kao i ostale injekcijske terapije koje se danas koriste u estetskoj kirurgiji kao što su Restylan, Agarosa i dr. To posebno napominjem jer smo u praksi imali prilike vidjeti pacijente koji su dobivali injekcije u kozmetičkim salonima od nestručnih i medicinski needuciranih osoba te su samim time i komplikacije bile vrlo neugodne. Kod Botoxa, koji mora biti isporučen zamrznut i kao takav ostati sve do samog momenta aplikacije, injiciranje na krivo mjesto ili krivi sloj tkiva može izazvati ptozu očnog kapka, ili nekog drugog dijela mimike lica što je za pacijenta vrlo neugodno, iako će se stanje normalizirati za nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Botox se daje pomoću vrlo malih, tankih iglica i to točno u muskulaturu koju želimo “zamrznuti”. Djelovanjem neurotoksične komponente dolazi do inhibicije otpuštanja neurotransmitera acetilholina i samim time izostanka daljnje mišićne kontrakcije koja uzrokuje i nabiranje kože te samim time i stvaranje bora.

Proces aplikacije traje oko 5 – 10 minuta, ovisno o tome koliko se zona tj. bora želi tretirati. Nakon aplikacije zona u koju se je injicirao Botox ne smije se masirati a pacijent se može odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Kod pojedinih slučajeva moguće je manje prolazno crvenilo na tom dijelu kože koje nestaje za par sati. Maksimalni efekt postiže se za 2 do 5 dana kad se već evidentno vidi nestajanje bora na tom dijelu lica.

Rezultati postignuti injekcijama Botoxa uistinu su izvrsni i u većini pacijenata koje smo tretirali, bore između očiju i na čelu u velikoj mjeri su nestale ili se bar radikalno smanjile, a isti efekt je postignut i za tzv. “CROW FEET” bore (bore koje amerikanci zovu “vranine noge”) oko očiju. Posebno smo zadovoljni znajući da bilo koji drugi tretmani tih zona, od injekcijskih terapija hijaluronskom kiselinom, kolagenom ili pak raznim kemijskim pilinzima ili laserom, uz puno veću muku samog pacijenta i većeg i obimnog zahvata, daju manje efektne rezultate.

Na žalost, postignuti efekt Botox injekcijama traje oko 6 – 8 mjeseci i zatim se mora ponoviti. U protivnom situacija se polako vraća u prvobitno stanje.

Danas se smatra da je davanje Botox-a vrlo siguran postupak s vrlo rijetkim nuspojavama koje su tim manje ako ga daje iskusan liječnik, te da osim što eliminira ili radikalno smanjuje opisane bore, djeluje i preventivno, tj. smanjuje i nastanak novih bora koje su doslovce neminovne u procesu starenja ljudskog lica.

Naravno, ovakva metoda eliminiranja bora neće ukloniti potrebu za tzv. Face – liftingom koji nam omogućava da uklanjamo istinski suvišak kože lica i vrata, ili pak BLEPHAROPLASTICU tj. korekciju kapaka kojom se uklanja suvišak kože kapaka i potkožnih masnih jastučića, ali da predstavlja još jedan korak dalje u očuvanju boljeg i svježeg izgleda uz minimalan trud i angažman – to je sigurno!

Najbolji primjer popularnosti Botoxa bila je dodjela Oscara u Los Angelesu. Naime, Dr. Frank Kamer, jedan od najeminentnijih kirurga Hollywooda čiju sam Kliniku posjetio i u čije se pacijente ubraja i Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Lis Taylor, Sinatra i drugi… još me je u zimi upozorio da ne dolazim u posjetu dva tjedna prije dodjele Oscara jer jednostavno neće ništa operirati. Naime, od jutra do mraka bio je bukiran isključivo za davanje Botox injekcija i toliku je navalu imao da je morao odgoditi sve operacijske zahvate za dva tjedna.

Za vjerovati je, da nakon registracije Botoxa od strane FDA, upravo za namjenu eliminacija bora na licu njegova upotreba bit će uvelike povećana, a broj ljudi sa čeonim borama i borama oko očiju naglo će se smanjiti. Da li je to uistinu tako bitno? Naravno da nije – ali dobro je znati da imamo izbor, i ako odlučimo učiniti nešto za sebe i svoje lice i samim time i osjećati se bolje u vlastitoj koži, raspolažemo s tom mogućnošću.

Kolumnu sponzorira:
Glumičić & Džepina Medical Group

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo