Buran odnos, još burniji prekid! Kako preživjeti prekinutu vezu? - Ordinacija.hr

Shutterstock

Kada se odnos završi, jedan od najtežih aspekata gubitka je taj što misliš da si dobro, i da si preživio oluju, ali onda, naizgled niotkuda, vratiš se natrag u zbrku, gađenje, i strah.

Šanse su, što je burniji odnos bio dok ste vi bili u njemu, vaš će odgovor biti burniji nakon njegovog raspada.

Nismo fizički umorni koliko smo emocionalno iscrpljeni. Osjećate li se i vi tako?

Kada ste u burnoj vezi, vaš je mozak u stalnom stanju stimulacije i intenziteta. To znači da kada dođe do prekida, možete proći kroz razdoblja olakšanja, čak i smirenosti, a onda se jednog dana osjećate kao pregaženi pod naletom emocija. Okidač može biti bilo što i bilo tko.

Strah od samoće

Vaša nelagoda zbog gubitka može početi odmah, ili s odgodom. Nije ugodno prolaziti kroz stanje patnje i tugovanja. Da ste ostali u vezi u koja vas ne ispunjava bilo bi nezrelo i neodgovorno prema sebi.

Većina osoba se boji samoće, i zbog straha ostaju u vezama koje su razarajuće, ponekada je samoća bolja od usamljenosti, koliko god da to zvuči nelogično.

Bilo bi neprirodno očekivati da se osjećamo dobro nakon gubitka. Svako prolazi svoj put oporavka, nekom je potrebno vrlo malo vremena za razliku od druge osobe koja se nakon slomljenog srca nikada neće osloboditi osjećaja gorčine. Neke osobe nesvjesno nakon prekinute veze ili razvoda stvore nove obrasce ponašanja kojima sabotiraju svaki novi odnos.

Zašto su neki stalno u ulozi žrtve i kako si pomoći?

Budite zahvalni

Prirodno je ako ste imali loša iskustva u kojima su drugi ustrajno uništavali vaše snove ili obezvrjeđivali sve vaše potrebe i očekivanja krenuti u novi odnos neoprezno. Zbog navedenog velik broj osoba novi partnerski odnos vidi kao nemoguću misiju.

Pustite da vrijeme učini svoje, za početak budite zahvalni. Vrijeme će odraditi svoje, na vama je da ne gubite nadu. Možda se pojavi osoba koja će vam pokazati da se prava ljubav ipak može izgraditi na ruševinama višestrukih neuspjeha.

Je li vam bračni partner postao cimer? U braku bez ljubavi nema sreće

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo