Čajevi u sportu (1. dio) - Ordinacija.hr

Čaj sadrži vrijedne prirodne antioksidanse pa je, uz vodu, jedan od najprirodnijih napitaka.

Kako je svijet otkrio čaj?

Jedna od legendi o nastanku čaja kaže da je otkriven sasvim slučajno prije 5.000 tisuća godina, a sve je počelo u vrletnim šumama Yunnana gdje je raslo jedno zimzeleno stablo po nazivu Camelije sinensis. Igrom slučaja, par osušenih listića sa stabla dospijelo je u prokuhanu vodu i otisnulo se kroz vrijeme i prostor i naravno osvojilo svijet. Čovjek je kroz to vrijeme bolje upoznao čaj, te otkrivao njegove blagodati i tako čaj polako postaje poznat napitak na svim merdijanima i paralelama svijeta.

kKakvo značenje ima čaj u sportu?

Ako vam nije poznato od prije, postoje “pravi” čajevi i “ostali” čajevi tj. infuzije. Pravi čajevi se dijele na crne, zelene i crvene s time da postoje još podvrste zelenih kao što su bijeli ili žuti čaj. Pod ostale čajeve svrstavamo sve one čajeve koji u svom sastavu nemaju biljku čajevac (cameliju sinesis) odnosno, pripremaju se od raznih biljaka, bobica, korijenja, stabljika, sjemenki, plodova, kora, cvjetova i većini od njih pripadaju ljekovita svojstva. U njima znači nema pravog čaja, ali su nedvojbeno to vrlo ukusni i prirodni napitci, bogati mineralima i vitaminima te drugim sastojcima koji su korisni za očuvanje zdravlja.

U sportu se koriste razno-razni napitci kako bi organizme sportaša što prije vratili u homeostazu. Najvrjednije što čajevi nude je da svi ti vrijedni antioksidansi dolaze od “prirode“ jer ipak čaj je ponikao kao lijek i uz vodu je jedan od najprirodnijih napitaka.

Za sportaše je vrlo bitno što će sve dobiti ispijanjem toplog napitka u svojoj šalici ili bidonu! Znamo da organizam za vrijeme tjelovježbe gubi tekućinu te nam je cilj što prije je nadomjesti. Tijelo puno brže konzumira topli napitak od hladnog pa je čaj puno bolji izbor u tu svrhu. Osim toga, čaj pospješuje aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava te metabolizam u svim stanicama.

lOsušeni čaj većinom je topiv u vodi (cca 60 posto) i sastavljen je od mnogobrojnih, raznovrsnih i složenih komponenti, a dosad ih je utvrđeno oko 300. Recimo kod zelenog čaja su to slijedeći sastojci: alkaloidi (kofein), polifenoli (tanin), aminokiseline (teanin,lignin), organske kiseline, eterična ulja itd. Naravno da struktura sudjelovanja ovih komponenti ovisi o drugim čimbenicima kao što je način berbe i prerada, a osobito o tome je li čaj fermentiran ili nije.

Zanimljivo je za sportaše koji su u recimo u režimu prehrane s manjim unosom ugljikohidrata da čaj ne sadržava iste ili ih ima u tragovima, ali zato imaju u svom sastavu minerale i vitamine (osobito C vitamin).

Toliko za sada o čajevima u sportu. Već za tjedan dana u idućoj kolumni doznajte zašto su zeleni, bijeli i crni čaj odličan izbor za sve sportaše!

 

Goran Španiček,
osobni fitness trener i voditelj Kuće
zelenog čaja

www.kucazelenogcaja.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo