Hajde da se nađemo na pola puta, ionako je žensko nezadovoljstvo muškarcima i obrnuto samo perspektivna industrijska grana od koje se radi, u najmanju ruku, živi cirkus.

Kao iz one reklame: “Dosta o mom autu, pričajmo malo o meni”, jedan poznati menadžer pitao me čime se ja sve bavim. Taman sam uzela zalet da ispričam kad me prekinuo izjavom: “Usta moja hvalite me“, i nije prestao tako me zvati cijelu noć. OK, što ljudi zapravo žele? Da budem lažno skromna, da na komplimente okrenem glavu i kažem: “Ma daj… pa nije baš tako, zapravo grozno sam se obukla ili nisam nalakirala zadnji nokat – vidiš baš tu se primjeti kako sam pogriješila…”.

Nikad zadovoljit’ selo. Ako si ovisna i ništa ne radiš, onda si sponzoruša, ako imaš karijeru, onda si preambiciozna. Kako bi stare žene rekle: “Sinek moj, muški ti to preveč ne vole! Morti bi malo manjše radila i bila plaha. Buš izgubila muža tak, oni ti se bojiju žena kaj preveć znaju”.

Trebalo bi naći idealan balans da bi u 21. stoljeću bila žena/muškarac po PS-u. Žene su se oslobodile i odmaknule od priručnika iz 1955. godine gdje su prekrasna uputstva poput ovih: “Smanjite nivo buke te kada se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i umirite djecu. Poslušajte ga, iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav će uvijek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno”. Čini mi se da su se muškarci pogubili bez ovakvih priručnika za žene iako očekuju da će žena biti i dalje dama na cesti, majka u kući i kurva u krevetu.

Tokom agrikulturalne faze čovječanstva žene su bile dominantne u društvu. Ta faza je trajala dulje nego sve faze koje su usljedile sve do danas zajedno. Tada nisu bili Bogovi, nego Božice, nisu bili svećenici nego svećenice, međutim, u povijest se upisala i stanovita Eva koja je jadnog muškarca dovela u probleme pa su lijepo dobili zajedno progon iz Raja (čitaj: nogom u guzicu). Bilo je to prognanstvo iz raja za SVE buduće generacije.

S druge strane bajki zločesti čarobnjak Gargamel jedinoj ženskoj pripadnici malih plavih (da bi pomutio razum Štrumpfovima) za srce je stavio najtvrđi kamen. No Štrumpfovi su joj se, kada su otkrili tko je, ipak smilovali i uz pomoć magije Papa Štrumpfa uspjeli dati meko srce i osjećaje.

Uglavnom zadnje stoljeće žene su zasukale rukave i počele tražiti osnovna prava, muškarcima je to rođenjem dato i htjeli, ne htjeli, lagano su se ulijenili. Podatak kaže da čak bilo koja neandertalska djevojka mogla bi, da je slučajno i danas živa, pobijediti Arnolda Schwarzeneggera u obaranju ruke. Nije da želimo da nas toljagom po glavi udarite u pećini dok vi idete po ručak u šumu, ali mi jednostavno nismo mogle stagnirati. Krenule smo dalje. OK, možete pripisati to našoj radoznalosti. Nekada je bilo “bježite cure – idu dečki”, a danas je “bježite dečki – idu cure!”.

Gdje je zapelo, jesmo li se pogubili po putu? Pa i cigla želi biti nešto bolje nego što je! Ne možete nam zamjeriti što smo se uzdigle iznad priručnika. Ali dečki, mi smo i dalje one iste žene koje na kraju dana iako rade i zarađuju trebaju pažnju, zagrljaj i osmijeh. Uskočite li u povremene izlete kućanskih poslova, ništa se strašno neće dogoditi jer su i stari muški Pigmejci 47 posto budnog vremena djecu nosili na rukama, a neki od njih imali su i sposobnost dojenja. Nisam za brisanje prirodnih razlika muškaraca i žena. Jedno je biti gazda u kući, a drugo je izigravati gazdu. Osobno volim one prave “gazde” (a od gazdi slušam jedino tamburaše). Oni znaju što žele, zaslužuju poštovanje, znaju zadovoljiti svoju ženu/muškarca te mjere svoju veličinu centimetrima osmijeha svoje žene/muškarca. One druge koji izigravaju gazde bilo ženskog ili muškog roda ne bih spominjala.

Urednica mi je rekla da kolumna mora biti kratka forma. Kao što muškarci maštaju o medicinskim sestrama ili francuskim sobaricama, tako i žene maštaju o pilotima, astronautima, odvjetnicima – muškarcima koji imaju snagu i moć zauzeti se i boriti za ono što žele.

Hajde da se nađemo na pola puta, ionako je žensko nezadovoljstvo muškarcima i obrnuto samo perspektivna industrijska grana od koje se radi, u najmanju ruku, živi cirkus.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo