Hladna i maglovita zagrebačka večer. Vani su samo oni koji baš moraju izaći na gradske ulice, a među tima koji baš moraju smo Luka, Marko i ja. Naime , Tanja je u našoj „kućici“ u Ilici i obećao sam da ću s klincima doći po nju na posao.

Promrzli ulazimo u Lovački rog, a Luka me isti trenutak pita: Tata jel’ ima šećera na štapiću u našoj „kućici“? (dečki obožavaju kandirani šećer na štapiću i naravno jedu ga kao da se radi o lizalici, a ne o šećeru koji se koristi za čaj).

Mislim da ima – odgovaram mu.

Naravno, Tanja im je već pripremila njihove „šećere“ i lagano je dopunjavala kutije čajem, kad odjednom Luka upita: Kakav je to čarobni čaj? Kaj od njega imaš nekakve čarobne moći?

Marko i ja jedva smo se suzdržali da ne puknemo u smijeh, a Tanja mu je staloženim glasom počela približavati priču o Čarobnom čaju keltske svećenice

Davno prije postojao je narod koji se zvalo Kelti. Oni su jako cijenili šume, drveća i prirodu. Njihova svetišta su bila šume i drveća. Vjerovali su da drveća, bilja i šume imaju čarobne moći, koristeći pojedine vrste u liječenju. Ondašnje svećenice koje su se zvale druidi, bile su velike poznavateljice bilja, drveća i šuma. Znale su da recimo imela ima čudovišna ljekovita svojstava od koje su, kao u onom crtiću o Astrix i Obelix, glavni likovi postali nepobjedivi i besmrtni ako su popili napitak u kojem je bilo i imele.

Smirenim glasom Tanja je i dalje pričala Luki o čarobnom čaju dok su njegove zjenice postojale sve veće i veće, a potpitanja sve učestalija.

kNo, vratimo se mi u sadašnjost i pokušajmo približiti i vama Čarobni čaj keltske svećenice.

Čarobni čaj keltske svećenice je prekrasna mješavina crnog i zelenog čaja s okusom jagode, vanilije, cvjetova ruža i naravno imele. Priprema se na temperaturi od 90 stupnjeva i namače se oko 2 minute.

U ovom čaju imela ima značajnu ulogu jer sadrži niz ljekovitih svojstava za ublažavanje: staračke hipertonije, drhtavice, glavobolje, ubrzanog rada srca, a poboljšava i rad želuca i crijeva.

Pošto je Čarobni čaj keltske svećenice mješavina crnog i zelenog čaja, dnevna doza ne bi trebala prelaziti više od dvije šalice.

Za kraj kolumne spomenuli bismo kako ima nešto čarobno u tom čaju jer malo tko mu odoli. I kad su kupci u najvećoj nedoumici oko izbora čaja, Čarobni čaj keltske svećenice ih uvijek osvoji.

Tanja&Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo