Celulit: najgora noćna mora žena nestaje uz pomoć adekvatnih tretmana - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Celulit: najgora noćna mora žena nestaje uz pomoć adekvatnih tretmana

Otkako se riječ celulit prvi put upotrijebila u Europi prije više od 150 godina, započela su istraživanja koja su se usredotočila na njegovu strukturu. Provedena istraživanja pokazala su da je celulit zasigurno više od obične masnoće.

Adipociti ili masne stanice su “skladištemasnoća u tijelu koje tvore masno ili adipozno tkivo. Masno tkivo je vrsta rahlog, vezivnog tkiva koje se nalazi ispod kože (subkutis), oko mišića, organa i zglobova u našem tijelu. Subkutis (potkožno masno tkivo) je građen od nakupina adipocita koje su grupirane u režnjiće. Između režnjića se nalaze vezivne pregrade (septa), građene od kolagenih i elastičnih vlakana, a između njih prolaze krvne i limfne žile.

Zašto žene imaju celulit, a muškarci ne?

Upravo je građa režnjića i položaj pregrada osnovni razlog zbog čega 80% žena ima celulit za razliku od muškaraca. U žena su pregrade postavljene okomito na površinu kože, dok su u muškaraca ukrižene i čine mrežu. Okomiti raspored pregrada omogućuje prodiranje volumenski povećanog režnjića prema površini kože, što rezultira “narančinom korom”. Ovu razliku u građi kože određuju prvenstveno muški spolni hormoni, androgeni. 

Razlozi nastanka celulita

Jedan od uzroka nastanka celulita je zadržavanje tekućine u adipoznom, odnosno masnom tkivu. Zadržana tekućina uzrokuje vidljivu otečenost bedara i abdomena. Toksini koji se tamo gomilaju uzrokuju razgradnju vlakana kolagena i elastina zbog čega koža postaje manje čvrsta i glatka.

Vidljivo se smanjuje broj elastičnih i kolagenih vlakana u celulitnim tkivima. Vjeruje se da procesom starenja ovi strukturni proteini postaju krući i gube fleksibilnost. Gubitak čvrstoće kože može biti osobito pogoršan nakupljanjem masnih stanica, nakupljanjem tekućine i toksina i slabom cirkulacijom. Svi navedeni faktori doprinose formiranju celulita.

Iako su nagomilavanje toksina i zadržavanje tekućine zasigurno najveći uzroci nastanka celulita, slaba cirkulacija na kraju stvara uvjete za nastanak celulita.

Slaba cirkulacija uzrokovana manjkom vježbanja, kod previše sjedenja, začepljenja arterija ili deficita u prehrani, mogu imati ozbiljni utjecaj na celulit i ubrzati njegovo formiranje. Ovo je razlog zbog kojeg celulit nastaje na područjima sa siromašnom cirkulacijom, i nažalost, kada se formira još više usporava cirkulaciju.Genetika i način života(prehrana, nedovoljno kretanja, hormoni, uzimanje kontacepcije) su također uzročnici celulita.

Kako se riješiti celulita?

Celulit neće nestati čudom i preko noći. Danas postoji mnoštvo metoda i tretmana kojima se uklanja celulit. Kombinacija više metoda i tretmana daje najbolje rezultate. Za vrijeme tretmana moguće je i pogoršanje celulita jer se ukloni površinski celulit i na površinu dolazi duboki tvrdokorni celulit. To je prolazno.

Najstariji i jedan od učinkovitijih tretmana je anticelulitna masaža. Ona stimulira mikrocirkulaciju i pospješuje razgradnju nakupina celulita te koža postaje glatka, čvrsta i boljeg je tonusa. Nakon postizanja željenog izgleda mora se nastaviti sa masažom jer se u suprotnom celulit vraća.

Odlična je u kombinaciji sa tretmanima radiofrekvencije tijela, bodywrappinga, limfne drenaže, vakuma tijela. Te metode i osobno preporučam klijentima u kozmetičkom salonu. Trudim se da osjete i vide koliko je pravilna njega i pravilna primjena tretmana važna za tijelo, ne samo zbog estetike, već i zbog zdravlja i općeg zadovoljstva.

Važna je i činjenica da nikada nije kasno za njegu, njegujte se i uživajte u lijepom osjećaju koji vam vaše tijelo pruža.

Odgovorite na pitanje i pripremite vi svoju kožu za ljeto uz tretman dermadetoksikacije!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo