Čeznete li i vi za slobodom? - Ordinacija.hr

Vjerujem da ćete se složiti da većina ljudi čezne za slobodom. Pod slobodom najčešće podrazumijevamo lakoću, osjećaj da se ništa ne mora a da se sve može, da smo neograničeni i da radimo što god želimo raditi i kad god to želimo.

U svakom slučaju to stanje je ostvarivo, osim što dolazak u stanje istinske slobode najčešće podrazumijeva određeni ulog. Podrazumijeva našu prisutnost, posvećenost, svjesnost, spremnost da prolazimo kroz strahove, bolove, izlazak iz zone sigurnosti i razna neugodna stanja te u konačnici postanem istinski odgovorni za svoj život.

Kako se osloboditi straha?

Ako se želimo osloboditi nekog straha, to možemo tek kada se s njim suočimo. Naravno da postoje vanjski pomagači koji nas mogu potaknuti, inspirirati, osvijestiti nam neke aspekte, olakšati nam proces, ali tek kada smo spremni proći kroz strah i disati s njime on se može transformirati. Kada bivamo sa strahom i promatramo ga bez da bježimo od njega, mi postepeno ulazimo u stanje slobode i unutarnje moći. Kada se suočimo sa strahom i prođemo kroz njega, tada on više nema moć nad nama.

Moramo biti sposobni promatrati ga, a ne identificirati se s njim.

Npr. ako ne želite više raditi posao za nekog “majmuna” ili za firmu koja Vas iskorištava, onda put do slobode podrazumijeva određenu odgovornost i hrabrost. Vrlo često je ideja o davanju otkaza povezana uz suočavanje sa egzistencijalnim strahom. Dakle, da bi došli do slobode morate proći kroz taj strah i tek kada naučite biti s njime on se počinje rastvarati.

Gdje god osjećamo neslobodu, znači da se ne usuđujemo učiniti ono što bismo željeli, jer nas je na nekoj razini strah (ostajemo u vlastitom zatvoru). Taj strah možemo zakamuflirati idejama da nešto ne možemo zbog neke osobe, situacije, okruženja i sl. Međutim ako pogledate dublje, iza te neodlučnosti je uvijek neka vrsta straha. Strah da nećemo preživjeti, da nas netko više neće voljeti, trebati, poštivati itd.

Put do slobode je preuzimanje odgovornosti za svoj život, a ne prebacivanje krivice za neslobodu na okolnosti, ljude i sve što je izvan nas. Put slobode zahtijeva svjesnost, predanost i hrabrost koja rezultira osjećajem unutarnje moći. Ta moć nije agresivna moć već ona koja dolazi iz integriranosti, mira i ljubavi.

Strah je u konačnici samo jedna vrsta iluzije, no dok vjerujemo u nju doživljavamo ju kao stvarnost.

Sloboda je potencijal koji postoji u svakom trenutku života.

Ako se želite pridružiti našim druženjima i osloboditi djeliće sebe, dobrodošli ste!

Više informacija na: www.solar-spirit.net

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo