Konačno nam je stigla prava Sibirska zima kojoj se radujem samo zato što je tada posebno zadovoljstvo iz svog toplog doma uz šalicu nekog dobrog čaja uživati sa svojim najdražima.

Jutra već klasično postaju pravi čajni ritual u kojem je od nedavno na našem čajnom stolu našao mjesto i crni čaj chococcino. Interesantnog i slatkastog okusa koji smo si obogatili s još malo meda izvrsno se uklopio u naš meni za doručak. Probali smo ga i na onaj nezaobilazan način kakav je u Britaniji s malo mlijeka jer ipak chococcino je prvenstveno strukturiran od Assama koji po okusu težak, jak i mirisan, a boja mu je vrlo tamna, ali nas je i u toj kombinaciji također oduševio.

kOsim spomenutog Assama što je skupni naziv za čajeve iz istoimene savezne države u kojoj je počelo indijsko iskustvo s proizvodnjom čaja i gotovo uvijek identičnom uzgoju čaja i preradom čajnih listića u našem chococcinu su još komadići kakaa i vanilije. Assam je varijanta čajevca koji ima bujnije i veće listiće od kineskih crnih čajeva i jedno je od najvećih uzgajališta čajeva na svijetu.

Poznato je da svi crni čajevi u sebi imaju kofeina(teina) i druge srodne alkaloide koji djeluju stimulativno na ljudski organizam, pospješuju aktivnost središnjeg živčanog sustava i respiratornog sustava. U većim količinama postaju dobri diuretici, te šire krvne žile, pospješuju rad kardiovaskularnog sustava, te su danas to već znanstveno utemeljene i općepoznate karakteristike djelovanja crnog čaja. Odličan je izbor prije tjelovježbe jer djeluje stimulativno, otklanja umor i depresivno raspoloženje.

Chococcino je jedan od crnih čajeva koji će blagotvorno djelovati u prevenciji, sprečavanju i otklanjanju nekih zdravstvenih tegoba i smetnji kroz zdrav način života, te primjenu kroz duže vremensko razdoblje.

“Čaj je ponikao kao lijek, a prerastao u napitak“ – napisao je u uvodnim rečenicama mudri japanac Kakuzo Okakura u svojoj knjizi o čaju.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo