Čistači jezika - Ordinacija.hr

Čistači jezika služe za odstranjenje bakterija i gljivica s površine jezika. Jezik je mišićni organ koji na svojoj površini ima male sitne izbočine (papile) koje služe za prepoznavanje okusa hrane. Između papila postoje prostori oku slabo vidljivi.

Dakle, ako ste temeljito oprali zube i odstranili plak i bakterije s površine zuba, ipak je ostala ogromna površina u vašim ustima koju u našoj zapadnoj civilizaciji zanemarujemo kada je u pitanju održavanje oralne higijene: vaš jezik!

Perući zube napravili ste samo dio posla jer ste na jeziku ostavili velike količine svih onih gljivica i bakterija kojih se tako silno želimo riješiti da bi osmijeh bio blistav, zubi zdravi, a dah svjež.

Istočne kulture odavno su spoznale važnost čišćenja jezika i zadržale tu naviku. Također, vegetarijanci znaju važnost čišćenja površine jezika jer, između ostalog zbog vrste hrane koju konzumiraju, jezik mijenja boju i postaje obojen laganom zelenkastom bojom.

Pacijenti kojim imju problema s nekim sistemskim oboljenjima (dijabetes, gastrointestinalne smetnje, hipertonija, karcinom…) te pacijenti na kemo ili radio terapiji zbog imunosupresije organizma podložni su promjenama fiziološke flore u ustima. U svim tim slučajevima bilo bi poželjno čistiti jezik!

Kako?

Čistač jezika ima dršku i nastavak iz jednog komada – nastavak je nazubljen ili gladak i njime se prelazi po jeziku. Jezik se isplazi, a nastavak se povlači od korijena jezika prema njegovom vrhu. Ne prekidajući liniju koju povlačite, izbjeći ćete refleks povraćanja. Pušači i kavopije – hrana opet ima okus. Probajte, nije teško, a rezultati su odlični!

Kolumnu sponzorira:
Aquafresh

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo