Crvenilo lica i kako ga se riješiti (2. dio) - Ordinacija.hr

Ne podnosite promjenu temperature, ni ne pomišljate na izlazak vani uz čašu vina ili začinjenu hranu, jer je uvijek rezultat isti, crveni ste i kapilare oko nosa i na licu vam uopće ne pristaju. Što učiniti?

Rocasea papulopustuloza je drugi, teži oblik bolesti karakteriziran stalnim crvenilom, brojnim teleangiektazijama (proširenim kapilarama) te papulama i pustulama (gnojni prištevi). Postoje brojne terapijske metode koje se primjenjuju u ovoj fazi bolesti, ali je uvijek najučinkovitija kombinirana terapija. U lokalnoj terapiji koriste se antibiotici (klindamicin, eritromicin i metronidazol), azelaična kiselina, benzoyl peroxide, retinoidi.

kPotrebno je najmanje kroz dva mjeseca provoditi lokalnu terapiju da bismo dobili rezultate. Također je učinkovita kombinacija glikolne kiseline sa oralnim antibioticima. Kemijski piling (AHA) se može raditi svaka 2-4 tjedna, a potom pacijenti sami apliciraju preparate glikolne kiseline u kremama u znatno nižoj koncentraciji. Sistemska terapija se također mora uzimati kroz duže vrijeme. Niske, neantibiotske doze doksiciklina (40 mg) uzimaju se jednom na dan kroz nekoliko mjeseci radi zaustavljenja upale. Također se mogu uzimati i uobičajene doze oralnih antibiotika kao što su doksiciklin, eritromicin, minociklin te azitromicin i klaritromicin. Već nakon 3-4 tjedna dolazi do značajne redukcije upale, papula i pustula. O protokolima liječenja postoje različiti stavovi među stručnjacima, no sigurno je najbolji protokol liječenja onaj koji će uistinu dovesti do izlječenja.

Po završetku liječenja, održavamo postignute rezultate neutralnim pripravcima, neablativnim laserskim postupcima te obaveznom zaštitom od sunca uz izbjegavanje provocirajućih čimbenika.

U posljednjoj fazi bolesti dolazi do zadebljanja kože, najčešće nosa tzv. rhinophyma, ali i drugih dijelova lica. U toj fazi se moraju zadebljani dijelovi kože ukloniti kirurškim putem, laserom, dermoabrazijom, elektrokoagulacijom ili radiokirurškim metodama. Novije generacije erbijskog ili frakcijskog lasera su manje agresivne i vrlo učinkovite no postupak je potrebno ponoviti ponekad do 3 puta. Dermoabrazijom se uklanjaju površinski slojevi kože, a procesom cijeljenja stvaraju se novi, glatki slojevi kože. Najpopularnije i vrlo učinkovite su ipak elektrokoagulacija i radiokirurška (radiovalna) ablativna metoda kojima se mogu potpuno remodelirati zadebljani slojevi kože sa izvanrednim estetskim rezultatom.

Poseban oblik rozaceje je okularni oblik, koji se može javiti samostalno, ali i zajedno sa svim prije navedenim oblicima bolesti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo