Jedini način liječenja katarakte je operacija, tj. uklanjanje leće.

Operacija sive mrene

U nekim slučajevima početne katarakte, vid se može poboljšati naočalama (zbog promjene u dioptriji koje takvo zamućenje leće izaziva). Brzina stvaranja katarakte razlikuje se od osobe do osobe. S vremenom, kako zamućenje leće napreduje, naočale prestaju koristiti.

Ne postoje lijekovi koji sprečavaju ili usporavaju nastajanje katarakte. Jedini način liječenja katarakte je operacija, tj. uklanjanje leće.

Prednosti ultrazvučne nad klasičnom metodom su brojne. Zahvat se izvodi ambulantno uz lokalnu anesteziju. Ne treba čekati da mrena sazre kao kod klasične metode, što katkad može potrajati i nekoliko godina, dapače, bolje ju je ukloniti u početku jer je leća tada mekša, zahvat traje kraće i manje su mogućnosti komplikacija.

Operira se uvijek jedno oko, a najmanje nakon petnaest dana – kad se u cijelosti operirano oko oporavi – može se operirati i drugo oko. I kod klasične i kod ultrazvučne operacije pacijentu se ugrađuje intraokularna (unutar oka) leća, kojom se zamjenjuje zamućena očna leća. Naočale za čitanje određuju se mjesec dana nakon operacije. Prije operacije, naime, provede se ultrazvučno mjerenje, biometrija, kojom se određuje jakost intraokularne leće koja će biti ugrađena nakon operacije. No, kako to mjerenje ne može biti sto posto točno, događa se da iza operacije zaostane neka mala dioptrija (0,50 do 0,75).

Pri ultrazvučnoj operaciji ugrađuju se moderne savitljive leće, izrađene od novih materijala koji manje iritiraju kapsulu prirodne leće koja ostaje u oku. Moguće je da imaju i ugrađenu UV zaštitu. Takve leće mogu biti jednožarišne (za gledanje u daljinu) i multifokalne, koje se ugrađuju samo u posebnim slučajevima. Takve leće još uvijek nemaju rutinsku primjenu, jer tehnologija izrade takvih leća još uvijek nije zadovoljavajuća i ne može nadoknaditi akomodaciju koju inače ima zdrava očna leća.

Kod ove operacije, rez na rubu rožnice je veličine 2 do 2,5 mm. Leća se nježno mrvi ultrazvukom i istodobno uklanja. Nakon operacije, rez na rožnici ne mora se šivati već zarasta sam od sebe. Ovakva operacija manja je trauma za oko, zamućena se leća učinkovitije uklanja, nema poslijeoperativnog astigmatizma, manja je vjerojatnost infekcije i drugih komplikacija te je oporavak pacijenta i povratak svakodnevnim aktivnostima brži.

U nekim slučajevima kod vrlo tvrde, uznapredovale katarakte koja se ne može usitniti ultrazvukom potrebno je učiniti klasičnu operaciju ekstrakapsularnom ekstrakcijom.

Usporedba klasične i ultrazvučne metode operacije sive mrene

Klasična operativna metoda:

  • mora se čekati da mrena sazre
  • rez je velik 6 do 10 mm
  • nakon operacije pacijentu smeta šav, koji može izazvati upalu i iritaciju oka
  • često dolazi do poslijeoperativnog astigmatizma
  • oporavak može trajati i po nekoliko mjeseci, a katkad se još mjesecima moraju kapati kapi i stavljati mast protiv upale.

Ultrazvučna operacija:

  • ne mora se čekati da mrena sazre
  • rez je velik tek 2 do 2,5 mm
  • oporavak je brži (pacijent ne mora ležati niti na dan operacije)
  • nema šava, jer se rez zatvara hidrotamponadom
  • poslijeoperativno primjenjuju se kapljice i mast u oko u trajanju do dva tjedna nakon operacije, dva tjedna nakon operacije pacijent ne smije podizati teške predmete, a nakon dva tjedna može bez ograničenja nastaviti voditi život kakav je vodio prije operacije

Komplikacije

Osnovna komplikacija je zadebljanje stražnje kapsule leće, do čega može doći nakon operacije, čak i nakon više mjeseci ili godina (sekundarna katarakta). Ta se komplikacija rješava ambulantnim zahvatom YAG laserom s trenutačnim oporavkom vida. Učestalost te komplikacije neusporedivo je veća kod klasične operacije nego kod ultrazvučne. Moguće poslijeoperativne infekcije su rijetke i dobro reagiraju na terapiju antibioticima i kortikosteroidima. Edem u žutoj pjegi ili odlijepljenje mrežnice ipak se rijetke komplikacije nakon operacije sive mrene.

Što je siva mrena ili katarakta?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo