Jeste li ste ikada probali jutarnju kavu zamijeniti možda nekim drugim napitkom? Poslije dugo godina konzumiranja jutarnje kave, nezamislivo mi je bilo da nakon doručka ne popijem šalicu tada omiljenog napitka bez kojeg nisam mogao bistro započeti dan.

Ali upoznavši Tanju, počeo sam u svoja jutra uvoditi polako ali sustavno čajeve koji bi mi pomogli u razbuđivanju organizma i podizanju mentalnog stanja. Naravno da mi je trebalo vremena da si pronađem čaj koji bi ostvario učinak mojih očekivanja. Nekolicina isprobanih zelenih, aromatiziranih i onih visoko kvalitetnih nisu mogli potaknuti moj centralni živčani sustav kao Earl Grey.

kEarl Grey je klasičan aromatizirani crni čaj koji je poznat kako na “Otoku“ gdje se pije s par kapi mlijeka ili u Rusiji gdje ga piju bez ikakvih primjesa. Jedna od legendi kaže da je čaj Earl Grey dobio ime po lordu Charlesu Greyu koji je 1830. bio britanski premijer, te je čaj dobio kao diplomatski poklon. Zahvalan kineski birokrat čijeg je sina spasio jedan od lordovih ljudi, darovao mu je taj sada poznati čaj. Dok druga legenda koja je vjerodostojnija kaže da je također jedan od Greyevih ljudi spasio sina indijskog plemića. Naime, prve verzije ovog čaja bile su pripremljene u Indiji i Šri Lanki čime bi mogli i potvrditi ovu drugu legendu.

Poseban okus Earl Grey duguje dodatku ulja bergamota, a za one koji slučajno ne znaju, bergamot je vrsta naranče koja raste u Italiji. Bergamot je svoje zdravstvene učinke pokazao u borbi protiv prehlade, gripe i uz to još djeluje dezinfekcijski i antidepresivno. Redovitom konzumacijom Earl Greya poboljšava se rad kardiovaskularnog sustava, ali preporučena doza ne bi trebala biti veća od jedne litre dnevno. Pošto Earl Grey u sebi sadrži kofein predstavlja odličnu zamjenu za kavu.

Za pripremu Earl Grey čaja voda bi trebala proključati, a namakanje bi trebalo biti od 2-3 minute. Za 25 kuna u našim kućicama dobit ćete 50 g Earl Greya i time obogatiti svoja osjetila za još jedan predivan čaj.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo