Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Egipatska depilacija – depilacija šećernom pastom idealna za osjetljivu kožu

Foto: Shutterstock

O samoj depilaciji i vrstama depilacije, gotovo ste svi upoznati. Ili barem oni koji je primjenjuju na sebi. Ipak bih vam kratko, malo detaljnije pisala o ovoj vrlo popularnoj metodi – depilaciji šećernom pastom.

Depilacija šećernom pastom smatra se tradicionalnom tehnikom – gdje se gusta smjesa nanosi u suprotnom smjeru od rasta dlačica, a zatim se trzajima ruke uklanja u smjeru rasta dlačica. Jedna je od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, primjenjivana još u starom Egiptu. Pogodna je za osobe sa jako osjetljivom kožom jer ne izaziva crvenilo, prištiće, iritacije i djeluje protuupalno i antialergijski. Preporučuje se osobama koje imaju proširene vene, psorijazu, ekceme..

Sastojci paste su šećer, voda, limun i med (iako postoje mnogi recepti – zajedničko je svima da su sve to prirodni sastojci), tako da je pogodna i za najosjetljivije tipove kože.

Vrlo je nježna i može se koristiti bez straha od iritacije – što je osobito korisno ako ne uspijemo ukloniti sve dlačice u jednom potezu – šećernu pastu možemo bez straha nanijeti na isto područje i ukloniti ostatak dlačica.

Privremeni rezultati se mogu pretvoriti u trajne – česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti čak i potpuno zaustaviti ponovni rast dlake. Dlačice bi trebale biti duljine otprilike 3-5 milimetara (što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice) kako bi se mogle bezbolno ukloniti. Ako je dlačica duža sam postupak je bolniji, a također rezultat efikasnosti je bolji ako je dlačica kraća – dlačica je tada u fazi rasta. Ako je dlaka već duga ona je u fazi opadanja, a u folikulu se već stvara dlačica koja će doći na njeno mjesto. Kad je dlačica kraća biti će potrebno puno više vremena da se u folikulu stvori nova i izraste jer pasta pospješuje zatvaranje folikula, čime je rast nove dlačice otežan.

Egipatska depilacija može biti bolna s obzirom da se dlačica čupa iz korijena ali je depilacija šećernom pastom manje bolna od voska – zato što se dlačice uklanjaju u suprotnom smjeru.

Šećerna pasta se lijepi samo za dlačice – ne i za kožu i zato je ovaj tretman manje bolan. Zbog tehnike izvođenja traje u pravilu duplo duže vremenski nego depilacija voskom, ali su njeni rezultati duži. 

Posebno se prepruča za depilaciju osjetljive kože lica, prepona i za stariju kožu  jer su joj sastojci prirodni i bez konzervansa i mogu je primjenjivati i najosjetljivije osobe sklone reakcijama na sve ostale vrste depilacija. Nakon depilacije nema nikakvih reakcija na koži-crvenila, prištića i sl.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo