Erektilne smetnje - Ordinacija.hr

Erektilne smetnje (ili erektilna disfunkcija, odnosno raniji naziv impotencija) predstavljaju nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti.

Drugim riječima, muškarac ili uopće ne može postići erekciju, unatoč stimulaciji ili postigne erekciju, ali u tijeku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije, te muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos.

Smetnje s erekcijom najčešći su razlog zbog kojeg muškarci traže pomoć vezano uz seksualnost. Premda je u općoj populaciji prijevremena ejakulacija češća od smetnji erekcije, za nju (prijevremenu ejakulaciju) muškarci se obično nikome ne javljaju, dok kad imaju erektilne smetnje – traže pomoć. Jedan od razloga je vjerojatno taj što uz smetnje erekcije muškarac ne može imati seksualni odnos s penetracijom, ne može ejakulirati u ženu i ne može doći do trudnoće; dok kod prijevremene ejakulacije muškarac zapravo svrši i doživi orgazam. Drugi je razlog vjerojatno taj što u našoj kulturi čvrsta erekcija je znak muškosti i muževnosti, te problemi s erekcijom predstavljaju i ugrozu muževnosti i muškosti.

Erektilne smetnje to su češće što je muškarac stariji, te se od 40. do 70. godine života učestalost ove smetnje početverostruči.

Muškarac, problemiUzroci mogu biti organski i psihički. Od organskih uzroka najčešći jest dijabetes. Kod dijabetesa (šećerne bolesti) dolazi do brojnih promjena na krvnim žilama i živcima u tijelu, pa tako i na arterijama i živcima koji dolaze u penis, zbog čega mogu nastupiti i erektilne smetnje. Nadalje, aterosklerotske promjene također mogu dovesti do erektilnih smetnji. Valja naglasiti da je penisna arterija uža od arterija u srcu, pa se ona suzi i začepi i prije srčanih arterija, tako da muškarac može imati erektilne smetnje kao znak prijeteće bolesti srca i mogućeg infarkta. Neki lijekovi mogu izazvati probleme s erekcijom, npr. beta-blokatori (vrsta lijekova za liječenje povišenog krvnog tlaka), neki hormonski pripravci, antidepresivi.

Faktori rizika za nastanak erektilnih smetnji slični su faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti: povišen krvni tlak, pušenje, dislipidemije (povišene masnoće u krvi), pretilost.

Međutim, osim tjelesnih uzroka, ne tako rijetki su i psihički uzroci. Anksioznost, depresija, panični poremećaj mogu biti uzrokom problema s erekcijom. Nadalje, problemi u vezi, nezadovoljstvo odnosom i brakom, pretjerana anksioznost i strahovanja vezana uz seksualne aktivnosti i vlastitu seksualnu i rodnu ulogu mogu dovesti do ovakvih problema.

Jedna od važnih stvari na početku procjene problema s erekcijom jest procijeniti jesu li smetnje prvenstveno fizičke ili psihičke po prirodi, jer to utječe i na daljnji postupak liječenja. Uz nekoliko pitanja moguće je s dosta velikom sigurnošću procijeniti jesu li smetnje organske ili psihičke. Tako za psihičke smetnje govore: ranija dob početka (osobito mladi muškarci), mogućnost postizanja i održavanja erekcije pri masturbaciji, postojanje jutarnjih erekcija, pojava problema samo s nekim partnericama. S druge strane, muškarac koji ne može postići erekciju pri masturbaciji, koji nema jutarnjih erekcija i koji sa svakom partnericom doživljava probleme vjerojatno ima organski uvjetovane erektilne smetnje. Kod organskih smetnji uvijek treba pronaći uzrok i liječiti taj uzrok (kad je moguće).

MuškaracU liječenju erektilnih smetnji mogu se koristiti psihoterapija, lijekovi, te kirurški postupci. Psihoterapijske metode koriste se kod psihički uvjetovanih smetnji erekcije. U pravilu, terapija bi se trebala provoditi u paru (dakle, na terapiju zajedno dolaze muškarac i njegova partnerica). Dio terapije uvijek se provede u poboljšanju komunikacije među partnerima (osobito načinima komuniciranja o seksualnim potrebama – npr. kako dati partneru do znanja da nas nešto uzbuđuje ili da nam odgovara), a dio terapije se sastoji u specifičnim zadacima koji se zadaju partnerima. Valja naglasiti da ove zadatke partneri provode kod kuće, a da se o njima na seansi samo razgovara. Ovi zadaci sastoje se u istraživanju vlastitog tijela i tijela partnera, te učenju nekih vještina uživanja u senzualnom dodiru.

Od lijekova koriste se specifični lijekovi, od kojih je u nas registrirano njih tri (sildanefil, tadalafil i vardenafil) pod četiri tvornička naziva. Važno je naglasiti da ovi lijekovi ne djeluju “sami po sebi”, tj. da neće dovesti do erekcije bez seksualne stimulacije. Neki muškarci očekuju da će odmah pošto popiju lijek dobiti čvrstu erekciju, a da sami ništa ne naprave. Međutim, za erekciju potrebna je stimulacija (podraživanje). Također, treba naglasiti da lijek ne počne djelovati odmah, već mu treba 20-60 minuta, ovisno o više faktora (kad je muškarac jeo, o njegovu metabolizmu, interakciji s drugim lijekovima), na što također treba paziti.

Međutim, valja naglasiti da seksualni odnos nije samo čita mehanika (erekcija penisa) i da u seksualnom odnosu postoji ispreplitanje fizičkih (funkcioniranje penisa), psiholoških (osjećaj bliskosti prema osobi s kojom imamo seksualni odnos, osjećaj žudnje, ljubavi) i kulturoloških (očekivanja kako bi muškarac trebao funkcionirati) čimbenika. Stoga, za zadovoljavajući seksualni odnos nije dovoljno da penis «radi», već i da se muškarac osjeća dobro u odnosu, da uživa u ugodi odnosa. Tome može pridonijeti i suzbijanje nekih predrasuda. Tako je jedna od čestih predrasuda u našem društvu da muškarac treba dobiti erekciju čim vidi zgodnu ženu (bez da se podražuje na bilo koji način) i da mu erekcija bude čvrsta i stalna. Međutim, činjenica je da je nekim muškarcima potrebno više, a nekima manje tjelesne stimulacije tijekom odnosa, te da se stupanj erekcije tijekom odnosa može mijenjati i da privremeni gubitak čvrstoće erekcije ne znači da će doći do gubitka erekcije, već samo da je u tom trenutku stimulacija nešto manje ugodna ili uzbuđujuća. Drugim riječima, u liječenju erektilnih smetnji važno je ne zaboraviti i na ove psihološke i kulturološke utjecaje, a ne se isključivo usmjeriti na postizanje čvrste erekcije.

Kolumnu sponzorira:
Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo