Savjetujem vam da osigurate dovoljno kalcija u svojoj prehrani svakodnevnom konzumacijom mliječnih proizvoda i svježeg voća.
Kiselina koja napada caklinu dovodi do erozije zuba. Taj
kiseli sadržaj nalazi se u prerađenim prehrambenim proizvodima, posebice
gaziranim napitcima, koji su glavna prehrambena namirnica u najrazvijenijim
državama.
Prirodna zaštita zuba od erozije je slina. Njome se prenosi
kalcij, neutralizira kiselost i potiče ponovna mineralizacija cakline. To je
prirodni svakodnevni proces koji se dešava u našim ustima.
Dok jedemo povećava se PH – kiselosti u ustima i tako
pripremamo hranu za probavu. Problem nastaje kada se poremeti vrijeme tj.
pretjerano produlji vrijeme kiselosti i poveća ta koncentracija na štetu
prirodnih procesa neutralizacije i remineralizacije.Također, ometanje stvaranja
sline povećava osjetljivost zuba na oštećenja kiselinom.
Na stvaranje sline osim prehrambenih navika utječu i brojni
zdravstveni problemi, astma, diabetes mellitus, visoki krvni tlak i bulimija,
kao i ovisnost o kofeinu, alkoholu te neki lijekovi.
Paradoks je što i mladi i zdravi ljudi koji se aktivno bave
sportom također spadaju u rizičnu skupinu zbog dehidracije tijekom sportskih
aktivnosti i sklonosti konzumiranja visokoenergetskih gaziranih napitaka.
Dijetni gazirani napitci koje koriste osobe koje paze na
tjelesnu težinu štetni su za zubnu caklinu, tako da je najzdravije rješenje obična
voda.
Konzumacija voćnih sokova, kojima se radi poboljšanja okusa
dodaje limunska kiselina agresivni je kelator zubne cakline i ima vrlo štetan
utjecaj. Konzumiranje voća, a da to nisu agrumi smanjuje vjerojatnost erozije.
Zubi se prirodno troše, ali stupanj nestanka cakline treba
maksimalno usporiti promjenama prehrambenih navika civiliziranog čovjeka.
Kolumnu sponzorira: