Gunpowder - Temple of Heaven - Ordinacija.hr

Prije nekoliko sam dana završio svoj sat s klijenticom u jednom poznatom zagrebačkom fitness centru i otišao do svlačionice kako bi se presvukao za svoj trening i naravno pripremio jedan od naših čajeva. Željku na recepciji sam zamolio da prije stavi prokuhanu vodu u bidon da se malo ohladi tako da mogu netom poslije zadnjeg privatnog sata pripremiti svoj topli napitak za trening.

Spravljajući si čaj, priđe mi jedan član fitness centra i kaže: “To je piće za trening, a ne ovo što ja pijem“ – usmjerivši pogled prema bidonu u kojem se već namakao čaj zanimljivog imena Gunpowder Temple of Heaven.

U prvi mah sam pomislio da opet postajem predmet zezancije, ali kroz par rečenica shvatio sam da pričam sa istomišljenikom koji je ujedno i naš klijent i veliki poznavatelj čaja. Samo sam spomenuo ime Gunpowder Temple of Heaven, a iz mog sugovornika su počele teći rečenice o samom čaju.

kNaime, Gunpowder je zeleni čaj, koji dolazi iz kineske provincije Zhejiang, a ime je dobio po posebnom obliku listića koji su zavijeni u kuglice, te izgledaju kao sačma koja se upotrebljava u punjenju municije.

Prvobitno su se listići zamotavali ručno, no danas to rade strojno, mada možemo reći da je ipak ručna proizvodnja bila i jest puno bolja jer čaj ipak zadrži veću aromu u sebi kada ga se radi ručno.

Zanimljivo je i podrijetlo imena Gunpowder. Prema jednoj od verzija, čaj je dobio ovo ime zato što izgleda kao sačma. Meni osobno se sviđa druga verzija koja kaže da je ime dobio po tome što, kad kuglicu stavimo u vruću vodu ona eksplodira, te se razvije u listić. Još jedna verzija kaže da je čaj dobio ime po okusu koji ima dimljenu aromu. Zgodno zar ne? U svakom slučaju probajte ga sami i prosudite!

Gunpowder je u marokanskoj kulturi izrazito cijenjen jer predstavlja osnovu za sve socijalne interakcije među ljudima. Njime svojim gostima pokazuju dobrodošlicu i znak pažnje. Gunpowder pripada među jače zelene čajeve jer je malo fermentiran pa je tako i priprema nešto drugačija od drugih već spomenutih zelenih čajeva. Voda bi trebala biti oko 90 stupnjeva, a namakanje ne bi trebalo biti duže od 2 minute. Dozu treba svesti na svega ½ čajne žličice zbog toga što se listići rastvore i time čine dovoljnu količinu za jednu šalicu. Za njega još kažu da je vrlo dobar borac protiv celulita zbog čega je u našoj kućici vrlo omiljen među ženama.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo