Dok glazba Budha-bara lagano preplavljuje naš dom i klinci su već u dubokom snu, Tanja i ja uz laptop i naravno šalicu vrhunskog čaja za vas spremamo kolumnu u kojoj ćemo pisati o čistom japanskom čaju.

Naime, Japanci ga poslužuju samo u posebnim prigodama kada žele pokazati koliko nekog cijene i poštuju, jer Gyokuro je jedan od najcjenjenijih i najplemenitijih zelenih čajeva pa ga zato nazivaju plemenitom kapljicom rose.

Gyokuro se razvija u posebnim uvjetima u pokrajini Uji nadomak grada Kyoto gdje se listići čajevca krajem travnja pokrivaju listovima bambusa da ne dođu u doticaj sa suncem. Pošto se razvija u hladu bambusovog lišća njegova boja je izrazito zelena, poput našeg špinata. Na taj način se stvaraju listići koji su bogati klorofilom koji je sličan Senchi, ali ipak je manje gorak jer se za njega upotrebljavaju samo najnježniji i najmekši listići.

kGyokuro spada među najskuplje čajeve na svijetu gdje cijena dostiže i 100 eura za 100 grama ovog predivnog zelenog čaja.

Gyokuro je izuzetno osjetljiv čaj i mora se pripremati s nižom temperaturom vode koja bi trebala biti između 50-60 stupnjeva (što je zeleni čaj kvalitetniji, temperatura vode mora biti niža). Ako se prelije kipućom vodom on gubi svoj nježan i visokoaromatičan okus.

U Japanu se priprema na način da se sve posude (čajnik ili šalica) preliju kipućom vodom jer tako čaj zadržava svoj poseban okus, te zato uvijek kad ga pripremate pazite da čajni napitak nema temperaturnu razliku između posuda i njega samog.

Prilikom prve pripreme čaj se drži do 2 minute, a slijedećih osam svaka se priprema  produžuje za 30 sekundi. Gyokuro se ispija iz malih šalica, gutljaj po gutljaj kako bi mogli osjetiti plemenitu kap s dalekog Istoka.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo