Hiperpigmentacije

zena-njega-lijepa-ogledalo

Kada se pojave prve zrake sunca osim što izvlačimo ljetnu garderobu i svijet se čini puno ljepšim, često se javljaju i zabrinuti pacijenti s tamnim mrljama na licu koje nazivamo hiperpigmentacijama.

Najčešće govorimo o melasmi ili chloasmi, dakle multiplim pigmentiranim mrljama u razini kože. Javljaju se u vrijeme ili neposredno nakon trudnoće, potom u klimakteriju, pod pojačanim utjecajem estrogena, npr. kod tumora jajnika ili prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva, kod bolesti jetre ili nekih metaboličkih poremećaja koji dovode do kaheksije.

MelasmaHiperpigmentacije se najčešće vide na licu u vidu tamno smeđih plošnih mrlja, simetrične distribucije na obrazima, čelu i nadusnici te su oštro ograničene od okolne kože. Ono što predstavlja veliki problem je na koji se način riješiti navedenih promjena i koliko će sam učinak terapije biti dugotrajan. Pojedine promjene će spontano nestati nakon prestanka djelovanja trigera koji je doveo do poremećaja, a s druge strane imamo promjene koje su izrazito otporne na terapiju, a svakom novom zrakom sunca dolazi do recidiviranja već postojećih te nastajanja novih hiperpigmentacija.

Na tržištu postoje brojni preparati za izbjeljivanje, a za svoju popularnost mogu zahvaliti pripadnicama žute i crne rase gdje je porculanski ten ''must have''.

Dobro je poznato koliko je važna primjena preparata s visokim zaštitnim faktorom tijekom ljetnih mjeseci, ali kod osoba sklonih hiperpigmentacijama, obavezna je zaštita tijekom cijele godine uz potpuno izbjegavanje sunca. Dugi niz godina se primjenjivao hidrokinon kao najučinkovitije sredstvo za izbjeljivanje, ali s obzirom na niz neželjenih posljedica i toksičnosti u većini je zemalja zabranjen i više se ne koristi. Melanin nastaje oksidacijom aminokiseline tirozina uz pomoć enzima tirozinaze u DOPA  pa potom u indolske spojeve čijom polimerizacijom konačno nastaje melanim. Osnovni princip sredstava za izbjeljivanje je zapravo blokada enzima tirozinaze ili nekog od ključnih puteva koji dovode do sinteze pigmenta. Kombinacijom raznih kiselina i drugih preparata moguće je postići zavidne rezultate. Fitinska kiselina, kojična kiselina, mliječna kiselina, vitamin C, melatonin samo su neki od na tržištu dostupnih preparata koji se u različitim kombinacijama i koncentracijama moraju kroz duže vrijeme nanositi na kožu do konačnog rezultata.

MelasmaTakođer se savjetuje neposredno prije navedenih postupaka napraviti ablativni laserski postupak ili neku drugu metodu uklanjanja površinskih slojeva kože, a potom započeti uklanjanje hiperpigmentacija. Kako se uvijek najbolji rezultati postižu kombiniranjem više različitih metoda, nakon medicinskih i agresivnih slijede medicinsko kozmetički tretmani: ''Sastojci za posvjetljivanje djeluju sinergistički, priprema kože za optimalno upijanje aktivnih sastojaka, preventivno djelovanje na pigmentaciju na staničnoj razini do zaštite od vanjskih utjecaja koji potiču hiperpigmentaciju - a rezultat je prozračan, svijetao ten i zdrava koža. Preporuča se serija tretmana jednom tjedno kroz 6 tjedana, te održavanje rezultata preparatima za kućnu upotrebu najmanje 8 tjedana dva puta dnevno. Idealna kombinacija sa ablativnim laserskim postupkom i jačim kemijskim pilinzima'', rekla nam je Ines Putnik, med. kozmetolog.

Ne morate očajavati, dobro se zaštitite preparatima sa UVA i UVB filtrima, šeširima i naočalama, a pogotovo ukoliko imate hormonalne predispozicije za nastanak hiperpigmentacija. S druge strane većinu promjena koje su nastale moguće je riješiti uz veliku upornost i realna očekivanja, ali tek kada nas sunce napusti tijekom zimskih mjeseci.

 Prati nas na Viber Public Chatu!