I vitke i opake gube moć u glupim tajicama - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Oči promatrača

I vitke i opake gube moć u glupim tajicama

U jutarnjoj gužvi, gubim živce na semaforima i zvjeram oko sebe. Nisam od žena koje se šminkaju u vožnji, ne jedan doručak dok jurim kroz grad, ne čitam novine…

Zato su mi glavne auto zabave – pjevanje (samo kad sam sama u autu, jer nemam sadističkih sklonosti) i razgledavanje kojekavih zanimljivosti, što na ulici, što u drugim automobilima. I unatoč velikom vozačkom stažu ljudi me svako toliko uspijevaju iznenaditi svojim aktivnostima u auto kolonama. Tako sam se svojevremeno na “klafežeu” (običajeno tjedno žensko okupljanje na kojem se uz kavu, a može i nešto za prigrist, odrade sve važne teme – od tračeva do duhova) javno odrekla jednog od najzgodnijih kolega u redakciji jer sam u retrovizoru gledala s kakvom koncentracijom kopa nos. Ako niste iskušali takvu vizualnu torturu ne možete ni zamisliti koliko dugo traje jedno crveno svjetlo na nekom od frekventnijih zagrebačkih raskršća.

No, mnogo zanimljivija priča od muškaraca s čudnih higijenskim navikama je ona o ženskoj odjeći. Eto, baš neki dan sam shvatila da nam grad iznova tone u zimsko crnilo. Kako zahladi kao da sve žene u ovom gradu obuku crno! Jesmo li zaista takve modne ziherašice? Ili tonemo u opću depresiju? Gledam i vrlo mlade djevojke i opet je sve isto – nigdje boje ni za lijek, a moda nalaže da sve treba prštati ljubičastim i zelenim tonovima, uz obilje metalnih odsjaja. Osamdesete se, naime, nisu vratile samo po širini ramena. Ali baš jastučići koji ponovo poprimaju neslućene razmjere dobar su ulet u još jednu važnu temu koja se opet svodi na modno ziheraštvo i slijepo praćenje trendova: zašto su žene zbog mode na sebe spremne nabaciti čak i ono što ih evidentno pretvara u čudovišta. Primjerice baš ta ramena – ako imate ruke koje vode ka sumo hrvaču, zaobiđite trend u širokom luku i odjenite ono što vam ne dodaje centimetre. Ako imate više od 30 godine, zaboravite mikromini na koliko vam noge bile savršene, jer hoćeš-nećeš dojam je krajnje vulgaran, a minica je i ono što ima pristojnih dodatnih pet do deset centimetara ispod guze. Ili pak hlače koje dopiru do polovice lista. Danas ih sve žene nose, bez obzira na godine i gabarite, a meni nikako nije jasno zašto bi bilo tko odjenuo nešto što skraćuje noge i povećava pozadinu.

Jesu li to ti sado-mazo momenti u nečijem karakteru, ili, kako tvrdi jedna moja znanica neke žena kod kuće zaista imaju samo ogledalce na kutiji od sjenila, pa nisu ni svjesne konačnog dojma. I tako bih vam u nedogled mogla pisati o tome koliko žene unakaze same sebe inzistirajući na trendu na uštrb osobnosti, koliko su ponekad smiješne, a sve zbog ključnih pet centimetara (dužine suknje ili pak rukava). No, da na duljim – samo još koja o sve prisutnijim tajicama. Ako ih već niste spalile na oltaru modnih ludosti, nosite ih samo na minus 50 stupnjeva Celzijusa, dobro skrivene ispod traperica ili ski odijela. Sve ostalo nema baš nikakvog smisla, ma koliko vitki, opaki ili otkačeni bili, jer u njima ćete samo izgubiti svu žensku moć!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo