Intenzivna negativna emocija može se manifestirati i kao bolest! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Sam svoj guru

Intenzivna negativna emocija može se manifestirati i kao bolest!

Foto: Shutterstock

Iako emocije nisu vidljive u materijalnom svijetu mi ih itekako osjećamo u našem tijelu, naročito kada su intenzivne. Ono što nazivamo negativnim emocijama su zapravo energetske forme koje se nalaze u prostoru između psihičkog i fizičkog.

To je kao poveznica duha i tijela preko koje se nevidljivo spušta u vidljivo i počinje se manifestirati kao grč u želucu, napetost muskulature, bolovi u nekom dijelu tijela, neka druga neugodna senzacija. Ako je negativna emocija intenzivna ili se pak kontinuirano ponavlja može se manifestirati i kao bolest.

E sad, to što mi nazivamo negativnim emocijama najčešće su ljutnja, zavist, tuga, strah, gađenje i sl. To su određena stanja koja u nama izazivaju neugodu (iako ponekad zbog određenih iskrivljenja se može desiti da nesvjesno uživamo i u tim stanjima).

Međutim pojava tih stanja sama po sebi nije negativna, već je samo stanje koje nam pokazuje što se događa unutar našeg sustava. Ta stanja pokazuju da postoji disbalans, a time i mogućnost da se opet vratimo u balans, da se iscijelimo, izliječimo, „dođemo k sebi“, a to je dobro. Dobili smo signalizaciju, a na nama je da vidimo što ćemo s tim. Negativna emocija je samo znak na putu oslobođenja i povratka sebi i svojoj istinskoj prirodi.

Najlošija verzija je da ta neugodna stanja ignoriramo, potisnemo ili se želimo „izdići iznad toga“, pa zapravo tu energiju zaledimo u tijelu i pravimo se da smo ok. Time uništavamo svoje zdravlje, protok životne energije i sprečavamo sami sebe da budemo radosni, autentični, slobodni i zdravi.

Pitanje je kako propustiti negativne emocije, a da netko ne strada?

Kao prvo bitno je da smo svjesni što se događa unutar nas, da percipiramo te senzacije i vidimo što je zaista ono što stvara to neugodno stanje. Da prodišemo i ne dopustimo da nas ta stanja zarobe te da počnemo nesvjesno djelovati, pa da nam kasnije zbog toga bude žao i da stvorimo još neugode kroz osjećaj krivnje, tuge itd.

Negativna stanja možemo otpustiti tako da iskreno komuniciramo (bez da okrivljujemo drugu stranu, život, situacije), da duboko dišemo i prodišemo ta stanja ili da pronađemo tehniku kojom na dnevnoj razini možemo otpuštati i propuštati ta neugodna stanja; sport, rekreacija, terapija, yoga, relaksacija, meditacije, energetski rad, vježbe disanja, antistres tretmani i sl. Izaberite bilo što, što će pomoći da ta energija proteče i ne ostane zablokirana unutar nas.

To je baza za održavanje zdravlja. Povišena težina, visok tlak, srčani infarkt, dijabetes, ovisnosti i slični problemi su posljedice toga što se kontinuirano ne osjećamo dobro i životna energija ne teče na prirodan način.

Sljedeći, izazovniji i odgovorniji korak je da pronađemo uzrok toga što nam izaziva negativne emocije i stanja te iscijelimo problem u korijenu. Kada ga iz korijena izliječimo, više neće biti niti potrebe da prakticiramo neku tehniku kojom se vraćamo u ravnotežu, jer ćemo biti u ravnoteži. Tada bilo koju tehniku možemo prakticirati iz čistog gušta, a ne potrebe.

Što više gušta ima u našem životu, to više imamo energije, zdravlja, radosti i obilja.

Ako se želite pridružiti individualnim tretmanima ili grupnom radu dobrodošli ste!

www.solar-spirit.net

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo