Ne mogu odoljeti da ne napišem kako je Irish whiskey crni čaj koji u većini slučajeva kupuje i konzumira muška populacija. Je li to zbog samog naziva ili okusa čaja, prepuštam našim čajnim prijateljima…

Puno klijenata zna reći da ih sam miris podsjeća na kvalitetan viski, konjak ili možda čak liker, pa ga shodno tome i znaju malo dodati u sam čaj. Naravno da uz ovaj vrhunski Assam koji je bazični sastojak, ide izvrsno i par kapi mlijeka jer je u njemu i kakao koji ga čini primamljivim i za čajoljupce slatkasto-kremastih čajeva.

Ali ipak, ja bih ga slobodno nazvao jednim pravim macho čajem u koji predobro ide par kapi nekog dobrog starog viskija.

kU hladnijim krajevima starog kontinenta on je vrlo popularan za razbuđivanje organizma, ali naravno s umjerenom dozom od jedne čajne žličice viskija ili konjaka.

Kako ne bi ispalo da ga ljudi piju samo zato što podsjeća na viski ili zato da mogu u njega staviti viski, moramo znati da je on ipak vrlo cijenjen jer Assam je pravi crni čaj vrlo poznate vrste.

Istraživanja ukazuju kako osobe koje piju crni čaj imaju 50 posto manji rizik od koronarnih srčanih bolesti. Japanski znanstvenici vjeruju da pijenje crnog čaja bogatog antioksidantima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi.

Konzumacija Irish whiskeya ne bi trebala prelaziti doze veće od 3 šalice dnevno, zbog teina odnosno kofeina. Isto tako, ne preporuča se u večernjim satima osim ako ne kanite ostati duže budni. Tein kojeg u ovom čaju ima, znatno je drugačiji jer se postepeno razgrađuje pa je sam proces djelovanja dulji nego kod kofeina, koji se oslobađa puno brže i agresivnije.

U našoj “kućici” cijena 50 grama je 25 kuna. Stoga, drage naše prijateljice čaja – ako želite da i vaš partner ponekad popije koju šalicu čaja uz vas, pravi izbor da ga navedete na to je Irish whiskey.


Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo