Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Ispada vam kosa? Dermatologinja upozorava na pojavu kojih simptoma trebate odmah tražiti pomoć

Ispadanje kose i preosjetljivost korijena može biti genetski uvjetovano ili izazvano uzimanjem nekih lijekova, ali i uslijed stresa.

Također i loša prehrana te životne navike mogu uzrokovati pojačano ispadanje kose. Simptomi na koje treba reagirati su postupno stanjivanje vlasi te povećano ispadanje kose tijekom češljanja i pranja.

Ovaj problem javlja se kod 70 posto muškaraca i 40 posto žena, a kod žena se najčešće pojavljuje nakon poroda i tijekom menopauze. Žene se mnogo dramatičnije nose s ovim zdravstvenim problemom i javljaju se liječniku s prvim simptomima, za razliku od muškaraca.

Terapija protiv ispadanja kose često je dugotrajan proces i provodi se kombinacijom različitih postupaka. Liječnik dermatolog određuje vrstu terapije i preporučuje liječenje nakon pregleda koji se sastoji od testa iz krvi, Pull testa- test povlačenjem vlasi s glave, uzimanja uzorka vlasi s vlasišta i pregled trinoskopom. Nakon dijagnostike određuje se liječenje.

Liječenje akni: Znate li kako izgleda i koliko traje te zašto vam ne pomažu kreme i losioni?

Kada u dermatološku ordinaciju dođe pacijent s ovim problemom, prilagođenom terapijom pokušavamo spriječiti ili reducirati opadanje kose. Prvenstveno je potrebno pacijenta naučiti prevenciji i pomoći pri uklanjaju simptoma i to zdravom i nutricionistički uravnoteženom prehranom, savjetima i specijalnim preparatima za pravilnu njegu i održavanje kose. Preporuka je izbjegavati stres, ali svi znamo da je to u današnjem užurbanom tempu života gotovo nemoguće. Pravovremenim javljanjem liječniku dermatologu s ciljem rane dijagnostike i provođenja terapije može se mnogo napraviti, no na žalost, mnogi dođu u poodmakloj fazi nastalog zdravstvenog problema.

Inovativan i najučinkovitiji tretman za probleme s vlasištem je PRP metoda biostimulacije stanica kože vlastitom plazmom bogatom faktorima rasta. Kao takva pruža dodatnu mogućnost u prevenciji i tretiranju problema ispadanja kose.

Rigenera Activ je specijalan uređaj koji koristimo u Dermatologiji Ivana Nola, a s kojim se postupak tretmana provodi u tri koraka. Liječnik s vlasišta uzima tri uzorka kože promjera 2,5 mm, i to s onih mjesta na kojima je kosa najzdravija. Zatim se uzorci podvrgavaju mehaničkoj obradi i filtriranju u specijaliziranom uređaju. Tijekom postupka se iz uzetog tkiva izoliraju matične stanice i faktori rasta koji imaju regenerativne sposobnosti. Ovako pripremljena suspenzija ubrizgava se mezoterapijskom tehnikom u vlasište u području folikula dlake. Nakon mjesec i pol ispadanje kose znatno je usporeno, a postojeći folikuli dlaka pod tjecajem regenerativnog djelovanja progenitorskih stanica počinju stvarati novu kosu.

Mezoterapija vlasišta osigurava unos aminokiselina, vitamina i minerala direktno u kožu vlasišta čime se postiže vitalnost vlasi, bolja cirkulacija i hidratacija kože vlasišta. Vlas tako postaje jača.

Preporuča se napraviti tri tretmana u razmacima od 3 do 4 tjedna te nakon toga ponavljati tretman svakih 6 mjeseci.

Gubitak kose može biti povezan s mnogim bolestima ili stresnim situacijama. Dakle, gubitak kose mora biti svakako detaljno obrađen.

Od dodataka prehrani svakako treba važnost dati posebno formuliranim preparatima koji sadrže minerale, vitamine i elemente u tragovima. Prehrana bogata vitaminima.

Dermatologinja Ivana Nola otkriva korake u njezi koje ne propušta ni jedan dan

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo