Kolumnisti i blogeri: Istina o štitnjači

Je li štitnjača kriva što ste često umorni? Liječnik otkriva što je istina, a što zabluda

Foto: Shutterstock

Štitnjača je žlijezda s unutranjim izlučivanjem čiji hormoni (T3 i T4) su glavni regulatori metabolizma u svim organima i tkivima našeg organizma.

Poremećaj funkcije štitnjače, hipotireoza ili hipertireoza, uz ostale simptome gotovo uvijek rezultira blažim ili težim umorom. U slučaju hipotireoze, umor je direktna posljedica usporavanja metabolizma unutar mišića i živčanog sustava.

Kada posumnjati na bolesti štitnjače?

Iscrpljivanje energetskih rezervi

Kod hipertireoze koja uzrokuje ubrzavanje metabolizma unutar organa, prva pomisao bi bila da se umor ne bi trebao javljati kod ovog tipa poremećaja. Ipak, u kliničkoj praksi se bolesnici s hipertireozom unutar kratkog vremena od pojave prvih simptoma (ubrzan rad srca, anksioznost) osjećaju umorno. Uzrok pojave umora kod bolesnika s hipertireozom je posljedica iscrpljivanja energetskih rezervi uslijed ubrzane metaboličke aktivnosti, i to najvjerojatnije mišićnog glikogena.

Naprotiv, u slučaju uredne razine hormona pojavu umora ne bi nikako trebalo pripisivati “štitnjači” iz razloga što je tada metabolizam od strane štitnjače sasvim dobro reguliran. Isto vrijedi i za kvalitetno liječenu hipo i hipertireozu jer i u tom slučaju bolesnici, naravno uz kvalitetno izbaždarenu terapiju, imaju potpuno urednu razinu hormona štitnjače.

Umor, uz poremećaj funkcije štitnjače, može biti povezan s velikim brojem drugih bolesti, kao npr. anemijom, niskim tlakom, srčanim bolestima, a može se javiti i kao posljedica stresa i ubrzanog načina života. Ipak, u kliničkoj se praksi sve češće pokazuje da u slučajevima kada za pojavu umora ne možemo “okriviti” eventualne bolesti štitnjače, glavnog krivca obično pronalazimo u poremećaju metabolizma glukoze (inzulinskoj rezistenciji).

Kada provjeriti funkciju štitnjače?

Česta je pogreška da se umor pripisuje upali štitnjače, tj. kroničnom (Hashimotovom) tireoiditisu. Hashimotov tireoiditis je karakteriziran porastom antitireoidnih protutijela te infiltracijom limfocita u tkivo štitnjače što često može, ali i ne mora dovesti do poremećaja funkcije štitnjače. Kako je već navedeno, kod bolesti štitnjače isključivo poremećaj funkcije može dovesti do umora.

Što bi vam liječnik u četiri oka rekao o Hashimotovom tireoiditisu?

Hashimotov tireoiditis ne boli niti umara bolesnika, već isključivo djeluje tako da degenerativno mijenja strukturu štitnjače što jednog dana kod određenog broja bolesnika može dovesti do poremećaja njene funkcije. Kod Hashimotovog tireoiditisa je gotovo sigurno da nema negativnog učinka na ostale organe u našem tijelu.

Dakle, u slučaju pojave izraženijeg umora je preporučljivo provjeriti funkciju štitnjače (za početak je sasvim dovoljno odrediti serumsku razinu TSH) te se u slučaju patološkog nalaza koji bi ukazivao na poremećaj funkcije svakako javiti specijalistu za štitnjaču zbog konzultacije o eventualnom uvođenju terapije kojom bi se normalizirala razina hormona štitnjače i na takav način eliminirali i simptomi. U slučaju uredne funkcije štitnjače bi uzrok umora ipak trebalo tražiti negdje drugdje.

Karcinom štitnjače četiri je puta češći u žena, a ovo su faktori rizika

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo