Jeste li agresivni ili asertivni? Provjerite kakvi ste i kakvim ste ljudima okruženi - privatno i poslovno - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Jeste li agresivni ili asertivni? Provjerite kakvi ste i kakvim ste ljudima okruženi – privatno i poslovno

Sve više je pojedinaca koji uslijed situacije kojoj smo izloženi gube kontrolu i umjesto ljubaznosti i asertivnosti na dnevnoj bazi pokazuju sve više sklonost ispadima i agresiji.

Gdje su nestali asertivni pojedinci i zašto su u prvim redovima osobe pune agresije i  srdžbe?

Koja je razlika između agresivnih i asertivnih pojedinaca?

Glavna je razlika što asertivna osoba ne ostvaruje svoja prava i interese tako što šteti drugim ljudima, dok agresivna osoba upravo to čini. Asertivna osoba shvaća da će uspjeti ostvariti ono što želi i da će biti zadovoljna ne tako što će druge učiniti nezadovoljnima jer i drugi žele ostvariti svoje interese. Agresivnost može izgledati efikasna, ali samo na kratki rok.

Konzumerističke smjernice za sreću: Put kojeg biraju oni koji su nezadovoljni životom

Agresivna osoba, za razliku od asertivne osobe, stavlja pred sebe obavezu da pod svaku cijenu mora dobiti ono što želi, da zna stvari bolje od drugih, da je vrednija i pametnija od drugih. Asertivna osoba smatra da svatko ima pravo na svoje mišljenje, da je neslaganje normalna pojava, ali se stajališta mogu obrazložiti, da svoje ciljeve može ostvariti ako bude fleksibilnija.

Asertivna osoba ne shvaća stvari osobno, za razliku od agresivne osobe koja je sumnjičava i emocionalno se više uključuje jer smatra da je ono što se događa usmjereno baš na nju. Ako ne uspije u onome što je željela, asertivna se osoba osjeća razočarano, tužno, nezadovoljno, a agresivna osoba se osjeća ljutito, neprijateljski i okrivljuje druge.

Agresivna osoba ponaša se osvetoljubivo, nije sklona kompromisima, viče, prijeti, sklona je manipulacijama, a asertivna osoba stavlja pred sebe ostvarive ciljeve, sklonija je kompromisima, otvorenim izražavanjima stavova i potreba.

Razlike između asertivne i agresivne osobe uočavaju se i u davanju povratnih informacija. Asertivna osoba opisuje konkretno ponašanje na koje ima primjedbu i govori o tome, a ne o osobi općenito. Agresivna osoba sudi cijelu osobu, ne govori o konkretnom slučaju, navodi prošle primjere.

Asertivna osoba daje prijedloge za rješenje nekog problema, a ne inzistira na utvrđivanju nečije krivnje. Agresivna osoba okrivljuje, proziva i napada. Zapadanjem u ljutnju ne ostavlja prostora tuđim argumentima ili isprikama, te ju ta sredina ne može udobrovoljiti, a agresija izaziva agresiju. Asertivna osoba češće daje povratne informacije, i to onda kada želi nešto pohvaliti, dok agresivna osoba reagira samo kada nešto nije u skladu s njezinim očekivanjima.

Zasigurno ste prepoznali iz ovog teksta mnoge pojedince iz javnog i privatnog života, svatko od nas ima izbor biti asertivan ili agresivan.

Koliko vam je nošenje maski promijenilo dojam o drugima? Tražite li i dalje dobro u ljudima?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo