Foto; Shutterstock

Zamislite da u budućnosti prije odluke stupanja u vezu, brak ili prihvaćanja novoga posla postavite samo jedno pitanje – Oprostite koji ste tip ličnosti? Na osnovu informacija donosite odluku želite li biti sa tom osobom ili ne možda bi takav pristup olakšao a možda otežao izgrađivanje odnosa

Sjećam se da su mi kao djevojčici govorili različitosti se spajaju. Tijekom odrastanja znala sam se upitati kako se dvije osobe različite u navikama, potrebama, stavovima mogu nadopunjavati. Promatrala sam parove sve se više pitajući da li su uspješni ili neuspješni zbog razlike u tipovima ličnosti? Proučavajući različite psihoterapijske škole, spoznala sam da za kvalitetan odnos temeljno uporište treba tražiti u tipu ličnosti.

Vrijeme je da kažete drugima ono što mislite

EMOCIONALNA BIĆA

Svi smo mi emocionalna bića, emocijama izražavamo svoje potrebe. U trenucima kada nam nije dopušteno izraziti neku od svojih emocija dolazimo u stanje nezadovoljstva, tjeskobe ili bolesti.

Dozvoliti svojim emocijama da isplivaju na površnu, jedan je od načina da prihvatimo sebe.

Naše emocije jednim dijelom oblikuju i naš temeljni stav i definiraju nas dugoročno kao sigurne ili nesigurne osobe. Velik broj osoba tijekom života izgrade uravnotežen odrasli JA, za razliku od drugih koji imaju ozbiljnih problema zbog nezrelog JA.

8 razloga zašto ne biti dobar prijatelj s bivšim partnerom

KOJA JE VAŠA NARAV

Svako od nas najbolje poznaje samoga sebe. Razlikujemo se cijelim nizom vanjskih i unutarnji obilježja. Kao što neki proučavaju horoskopske znakom i čest pitaju koji si horoskopski znak, možda je vrijeme da promišljamo o drugima na razini karakternih tipova.

Tip A pripada pojedincima koji u svakodnevnom životu poslovno ili privatno često imaju sklonost izjavljivati: „nisam siguran u ovo što radim, ne znam ,ne mogu.„ Oni imaju naglašenu potrebu za provjeravanjem dokaza, traže dodatna pojašnjenja, nisu sigurni u odluke i odabire. Za razliku od obrambenog tipa A, obrambeni Tip B, zauzima stav kojim na van ostavlja dojam sigurne osobe, zna što hoće, ne pokazuje koliko je nesiguran, ne pokazuje strah, ima potrebu kontrolirati druge i sebe .

Možemo li naučiti biti strpljivi?

Za obrambeni stav neki psihoterapeuti kažu da je naše druga narav. Zbog egzistencijalne tjeskobe veliki broj osoba ne uspije izgraditi uravnotežen temeljni stav. Nitko od nas ne pripada isključivo tipu A ili tipu B. Opasno je ako smo ukalupljeni u jedan od gore navedenih tipova i shodno tome se u većini situacija ponašamo. Ne postoji mješoviti tip, postoji nešto što se zove rasterećujuće ponašanje. Ono je protutip onome što se veže uz obrambeni tip kojem pripadamo.

Ovisnost o društvenim mrežama i razvoj depresije

PRIMJERI IZ ŽIVOTA

Možda je dobro da se zapitamo ako nam je odgojem usađena uloga da budemo poslušni, submisivni što odgovara tipu A u kriznim situacijama na površinu isplivava naš pravi tip B. Ili ako je partner kroz odgoj dobio ulogu tipa B u privatnom ili poslovnom životu preferirati će partnerice tipa B jer njegovo stvarno obilježje je tip A.

Osobe koje pripadaju istom tipu mogu razmjenjivati pozitivne i negativne osjećajne reakcije. Ako u većini slučajeva kod istih tipova dominiraju negativne osjećajne reakcije napetost, svađa, jedan od partnera tražiti će odmak kroz rasterećeno ponašanje. To može biti prekid ili traženje utjehe u zagrljaju druge osobe.

Iz svega proizlazi da se najbolje slažu različiti tipovi dok oni isti moraju pripaziti jer osjećajne reakcije u konačnici kod većine parova završava preljubom, prekidom ili rastavom braka.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo