Postoje područja u Hrvatskoj koja nemaju zaposlenog logopeda. Postoje i gradovi i regije koje imaju logopeda samo u vrtiću ili u školi, pa je njegova dostupnost ograničena samo na polaznike tih ustanova.

Poneke županije u Hrvatskoj nemaju logopeda zaposlenog u zdravstvenoj ustanovi, pa su stanovnici tih područja prisljeni odlaziti u veće centre na logopedsku obradu, ali uvijek ostaje problem provođenja logopedske terapije, koja zahtijeva redovitost i određenu učestalost. To je naime teško provesti, ako se na putovanju do i od mjesta terapije provede nekoliko sati, a terapija traje pola do jedan sat.

kNo, ako imate tu “sreću” živjeti u većem centru, poput Zagreba, gdje na raspolaganju imate veliki broj logopeda, problem može nastati u izboru “pravoga”.

Čime se rukovoditi pri izboru logopeda?

Mnogi će odabrati najbližeg, najdostupnijeg, ponekad će čak važnu ulogu imati mogućnost parkiranja. Neki će se poslušati savjet i iskustvo prijatelja ili znanaca sa različitih blogova. Drugi će se obratiti prvom imenu koje im se pokaže na internetskoj tražilici.

Je li to najbolji način odabira?

Bilo da se radi o vama osobno, o vašem djetetu, supružniku, roditelju, uvijek je dobro malo više saznati o problemu zbog kojeg trebate logopedsku pomoć, ali i o stručnjaku koji s tim problemom ima najviše iskustva i znanja. Jedna od prednosti interneta je upravo ta da preko njega možete puno saznati – zato danas i govorimo o informatičkoj pismenosti ili nepismenosti.

Važno je da nađete znalca, osobito kada se radi o dijagnosticiranju problema. Kad govorimo o terapiji, često su mlađi stručnjaci spremniji i u mogućnosti više se potruditi oko svakog klijenta. Uvijek je, naravno, dobro, ako imaju na raspolaganju savjet i nadzor iskusnijeg kolege. S druge strane, iskustvo čini čuda i iskusan logoped će znati kako se postaviti prema različitim klijentima. Najpošteniji logoped reći će vam otvoreno je li on baš prava osoba za rješavanje vašeg problema – ako nije, uputit će vas boljem stručnjaku za to područje.

kVrlo je važno i kakav se odnos stvori između klijenta i terapeuta. Netko može biti vrstan stručnjak, imati puno znanja i inače biti izvrstan terapeut, ali ako se od prvog kontakta ili u nekom trenutku, iz različitih razloga razvije negativan odnos, teško da će terapija biti uspješna. Za uspješnu terapiju potrebno je povjerenje i iskrenost.

Kako logopedska struka još nije stavljena pod zakonsku kontrolu, može se naći i raznih laika za logopediju koji se reklamiraju da rješavaju sve, pa i govorne poremećaje, iako nisu za to educirani. Ne nasjedajte!

Iako, kao što sam rekla na početku, još uvijek imamo područja naše zemlje koja nisu pokrivena logopedskim uslugama, opet nam internet i drugi komunikacijski uređaji mogu pomoći. Čak i ako ste udaljeni od stručnjaka kojeg ste odabrali, terapija se može stalno ili povremeno provoditi i “virtualno”. To se zove telelogopedija i nude vam je neke privatne logopedske ustanove, kao što je Logopedski centar.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo